SMSky v EU budou od léta levnější

Štrasburk - Posílání zpráv SMS z letošní letní dovolené po Evropě vyjde levněji. Od července bude jedna „textovka“ v rámci Evropské unie stát maximálně jedenáct eurocentů, tedy asi tři koruny bez DPH. Rozhodli o tom dnes europoslanci, kteří také stanovili cenové stropy pro volání a využívání datových služeb v zahraničí. Ceny roamingu by měly dál klesat i v následujících letech. Mobilním operátorům se regulace nelíbí. Podle nich je škodlivá

Dnešní očekávané rozhodnutí europarlamentu vychází z kompromisu mezi členskými státy a europoslanci, který vyjednalo české předsednictví EU. Nová pravidla nestanovují přesné limity, ale maximální ceny, které mohou operátoři lidem účtovat. Za SMS poslanou z jednoho členského státu sedmadvacítky do jiného zaplatí zákazníci v přepočtu nejvýše tři koruny bez daně, zatímco dnes je to něco kolem osmi korun.

O něco levněji by letos v létě měly vyjít také roamingové hovory. Od července bude cena bez DPH za minutu u odchozího hovoru dosahovat maximálně 0,43 eura (11 korun a 60 haléřů) a u příchozího 0,19 eura (přes pět korun). Pro srovnání v současnosti EU omezuje maximální cenu na 46 eurocentů, tedy 12 korun a 40 haléřů.

Dvě a půl miliardy SMS zpráv ze zahraničí poslali předloni zákazníci evropských operátorů. Celkem za ně zaplatili 800 milionů eur. Nově za ně dají o třetinu méně.

Viviane Redingová, eurokomisařka pro telekomunikace:

„Ročně máme 37 milionů turistů, kteří používají roaming. A pro ně je tento plán obrovským vítězstvím.“

Na novou evropskou regulaci se teď chystají i všichni tuzemští operátoři. I když se jim nařízení nelíbí a ne všichni na něm ušetří stejně.„T-Mobile považuje obecně regulaci tržního prostředí za zbytečnou a škodlivou,“ zhodnotila návrh pro Českou televize mluvčí T-Mobile Jitka Pajůrková. Telefónica O2 je podobného názoru.

Zlevňovat se bude i v dalších letech

Další snížení bude následovat i v dalších letech: od července 2010 se bude platit nejvýše 0,39 eura za minutu odchozího hovoru a 0,15 eura za příchozí hovory a o rok později nejvýše 0,35 eura za odchozí a 0,11 eura za příchozí hovor.

Navíc operátoři budou muset také povinně účtovat lidem ceny za roaming za jednotlivé sekundy, i když si budou moci stanovit minimální dobu hovoru, a to ve výši půl minuty.

Viviane Redingová
Zdroj: ČT24