Výsledky amerických firem nejsou tak špatné, jak se čekalo

New York/Praha - Americké firmy nyní zveřejňují své výsledky na první čtvrtletí. Dnes se k firmám Apple či e-Bay přidal Philips Morris a Donovo Philips. Výsledky firem jsou lepší, než se čekalo. Lepší výsledky potvrzují i zisky firem v rámci indexu S&P 500. Index vzrostl od počátku výsledkové sezóny o tři procenta. Zisky firem průměrně spadly jen o 26 procent, přičemž se předpokládalo snížení o 33 procent.

„V Americe funguje to, že jakmile cítí slábnoucí poptávku, tak dokážou hodně rychle řezat náklady,“ vysvětlil analytik firmy Atlantik FT Jan Langmajer. Zároveň dodal, že pokles zisků není zase tak špatný a je překvapivý, vzhledem k tomu, že akcie na některých trzích oslabily až o 50 procent.

Trhem v poslední době nejvíce zahýbaly zprávy, které přicházely od bank. Banky jako Goldman Sachs, JP Morgan, Citigroup či Wells Fargo předčily očekávání. „Pouze banka Morgan Stanley měla výsledky horší,“ řekl analytik firmy Patria David Marek. Investoři nyní obrací pozornost k dalším odvětvím. Dnes by měl podat zprávu o svém hospodaření technologický gigant Microsoft.