Budou se banky testovat i v Evropě?

Brusel - I v Evropě se začíná ozývat volaní po spuštění podobného zátěžového testu bank, jako nyní probíhá ve Spojených státech. S tímto požadavkem přišel finský ministr financí Jyrki Katainen s tím, že by takový přístup pomohl obnovit důvěru v bankovním sektoru a uspíšit hospodářské oživení. Smyslem takového testu je ověřit, jestli by banky obstály v příští hluboké recesi. Vláda by potom pomohla jen těm bankovním domům, které by měly problémy s likviditou, ale v základu by byly zdravé.

„Potřebujeme celoevropskou metodu, která by vystavila banky zátěžové zkoušce. V první řadě proto, že nemoc ekonomiky se jmenuje bankovní krize a my nemůžeme očekávat žádné oživení reálné ekonomiky, dokud se do bankovního sektoru nevrátí důvěra,“ míní Katainen.

Podle Kaintena by zátěžovým testem měly podobně jako ve Spojených státech i v Evropě projít největší banky, především ty, které působí na území více států. Vládám má test napovědět, jak se vypořádat s toxickými aktivy.

Studio 6 o testech bank v Evropě (zdroj: ČT24)

Podle odborníků by ale bylo velkým překvapením, kdyby se státy EU dohodly na jednotných pravidlech pro testování bank. Doposud si totiž pomoc bankovním institucím řídil každý stát po svém. „Já si myslím, že většina regulátorů v Evropě již nyní nutí banky více než v minulosti tyto strestesty dělat,“ řekl v rozhovoru pro ČT24 ekonom ze společnosti Deloitte Luděk Niedermayer.

Ve Spojených státech se zátěžové zkoušce musí podrobit 19 největších bank. Částečné výsledky už jsou k dispozici, úřady o nich nyní ale diskutují pouze s managementem každé banky. Zveřejnění se očekává ve čtvrtek.