Kalousek podepsal dohody ohledně IPB, do kauzy to vnese světlo

Praha - Ministr financí Miroslav Kalousek dnes podepsal dohody ohledně sporných pohledávek týkajících se zkrachovalé Investiční a poštovní banky. Byly tak zažehnány žaloby, ve kterých hrozilo ČR zaplacení až 120 miliard korun. Zároveň ministr rozhodl odtajnit dohodu o narovnání mezi Českem a Nomurou, což by mělo do celé kauzy vnést alespoň trochu světla.

„Vztah ČR a Nomury je definitivně uzavřen. Rizika plynoucí z toho, že bychom odkryli karty, pominula, a proto jsem rozhodl zahájit proces odtajnění smluv,“ informoval Kalousek. Pohledávky by podle smluv, které dnes Kalousek podepsal, již nikdy neměly být po Česku vymáhány. Na státní rozpočet nebude mít dohoda žádný dopad.

Proč nemohlo ministerstvo zveřejnit smlouvu s Nomurou dříve?

Podle ministra za pohledávky dostanou jejich správcové stovky milionů korun, které ovšem na jejich odkoupení poskytne společnost Nomura. V roce 2005 chtěla podle Kalouska sociálně demokratická vláda vyplatit nemalé prostředky ze státního rozpočtu, aby pohledávky získala.

„Proto jsem nemohl smlouvy zveřejnit, i když jsem byl kvůli tomu několikrát interpelován soudruhem Zaorálkem. Kdyby se protistrana dozvěděla, že stát má o pohledávky zájem, tak bychom byli někde jinde,“ upozornil Kalousek a dodal, že nyní po dvouleté práci s celým týmem cítí pocit euforie a štěstí.

Sporné pohledávky mají v rukou Švýcaři

Jedna z pohledávek za 40 miliard korun souvisí se žalobou švýcarské společnosti SPB Consortium, která žalovala nuceného správce zkrachovalé IPB Petra Staňka, že jako nucený správce neplnil řádně své povinnosti a uzavřel nevýhodnou smlouvu o prodeji IPB.

Švýcarská SPB Consortium žalovala také stát, respektive Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) o 80 miliard Kč. Společnost v žalobě argumentovala tím, že stát IPB diskriminoval při udělování veřejných podpor. SPB Consortium spornou pohledávku vykoupila z konkurzu nástupnické firmy po IPB - IP banky.

Kauza okolo zkrachovalé IPB se táhne od roku 2000. Tehdy Nomura, která pro IPB nenašla investora, prodala banku za korunu státu. Ten na ni uvalil nucenou správu a následně ji převedl do vlastnictví ČSOB. V roce 2001 zažalovala Nomura Českou republiku kvůli tomu, že nedostatečně ochránila její investice.

Vydáno pod