Češi více spoří, méně si půjčují

Praha - Za poslední půlrok uložili Češi na spořící účty o třetinu více peněz než dříve. Mnoho lidí nalákaly ke vkladům vysoké úrokové míry z loňského podzimu. Ty sice nyní klesají, bohatě je ale kompenzuje nižší inflace, a tak lidé stále na spoření vydělávají. Naopak značný pokles zájmu zaznamenaly leasingové společnosti, domácnosti příliš nepoptávají ani spotřebitelské úvěry.

Ukládat peníze na spořící účet se stále vyplatí. Ačkoliv úrokové míry klesají, což spotřebitelé samozřejmě vnímají negativně, v konečném důsledku by ale měli na spoření vydělat více. „V loňském roce inflace dosahovala řádově 5 až 6 procent a reálná úroková sazba byla záporná, v současné době se inflace pohybuje mezi 1 až 2 procent,“ vysvětlil redaktor Investujme.cz Petr Zámečník. Poprvé za dlouhou dobu tedy úspory vydělávají víc, než o kolik je ztenčí inflace.

O půjčky není zájem

Spořící účty se těší oblibě (zdroj: ČT24)

Nad výdělkem ale pláčí leasingovky. Leasing movitých věcí členů České leasingové a finanční asociace v prvním čtvrtletí meziročně propadl o rekordních 51,5 procenta na 10,7 miliardy korun. Pokles zájmu postihl i spotřebitelské úvěry, jejichž objem se snížil o 17,2 procenta na deset miliard korun.

„Vývoj významně ovlivnily nastupující hospodářská recese, problémy v řadě odvětví a slabá poptávka po investičních i spotřebitelských finančních produktech, ale také nezbytné zpřísnění kritérií pro uzavírání nových finančních obchodů,“ uvedl místopředseda asociace Jiří Matula.

Své ale také udělala novela zákona o dani z přidané hodnoty umožňující odpočet této daně a další novely zkracující odpisy osobních aut na 24 měsíců. Podnikatelé si totiž chtěli počkat, až tyto nové normy nabudou účinnosti, a nákupy aut odložili.