Recese se prochází Evropou

Brusel - Evropská unie prožívá vlnu silného propadu ekonomiky. Do recese se řítí jedna členská země za druhou. Hospodářství unie jako celku se v prvním čtvrtletí letošního roku meziročně propadlo o 4,4 procenta, eurozóna oproti loňsku ztrácí dokonce 4,6 procenta. V Evropské unii v současnosti existuje pouze jeden stát, jehož hospodářství ještě neskončilo v červených číslech. Je jím Kypr, jehož hrubý domácí produkt v meziročním srovnání vzrostl o 1,6 procenta.

Hospodářská a finanční krize řádí v Evropě stále intenzivněji. Tempo propadu ekonomiky bylo v prvním kvartále totiž citelně vyšší než v posledních třech měsících loňského roku, kdy hrubý domácí produkt EU i eurozóny meziročně klesl shodně o 1,4 procenta.

V recesi je už i Francie

S těžkou recesí bojují vlády v Británii či v Německu. Hrubý domácí produkt největší evropské ekonomiky byl za letošní první tři měsíce ve srovnání s loňskem skoro o sedm procent nižší. A to je nejhorší výsledek od sjednocení země v roce 1990. „V prvním čtvrtletí se německá ekonomika stala obětí šoku, který zachvátil světové hospodářství po pádu banky Lehman Brothers,“ vysvětluje analytik Commerzbank Joerg Kraemer.

Nově zaznamenal druhý čtvrtletní propad HDP v řadě i druhý největší stát unie Francie. Ekonomika jí v prvním čtvrtletí klesla o 1,2 procenta po 1,5procentním snížení v posledním kvartále loňského roku. Francii výrazně slábne zpracovatelský průmysl i vývoz.

V mínusu jsou všichni kromě Kypru

Špatně se vede téměř všem evropským zemím. Jedním z nejhůře zasažených států unie je Lotyšsko. Jeho hospodářství zažívá takřka volný pád, v prvním čtvrtletí sklouzlo do červených čísel o 18,6 procenta. V patách je mu Estonsko s 15,6 procentním propadem.

Řada zemí zažívá nejhorší ekonomické otřesy za celá desetiletí. Evropa totiž poměrně dlouhou dobu prožívala období prosperity. Například Španělsko s meziročním poklesem v prvním kvartále o 2,9 procenta zaznamenalo podle tamního statistického úřadu nejhorší propad hospodářství za posledních padesát let. Rakousko s 2,8procentním snížením HDP hlásí nejhorší recesi od druhé světové války.

V Evropě je podle dostupných údajů už jen jedna země, jejíž ekonomika se stále ještě drží nad vodou. Je jí Kypr, který v prvním čtvrtletí rostl ve srovnání s minulým rokem o 1,6 procenta. Eurostat ale zatím nemá k dispozici údaje za všechny země evropské sedmadvacítky.

Ekonomiky EU padají jako o závod
Zdroj: ČT24