Geithner: Banky vrátí v dalším roce 25 miliard dolarů

Washington - Americké banky a další finanční instituce, které si od státních úřadů vypůjčily peníze na zlepšení své finanční situace, během následujícího roku z této pomoci vrátí asi 25 miliard dolarů (zhruba 486,2 miliardy korun). Předpokládá to americký ministr financí Timothy Geithner, který v materiálech připravených k vystoupení před členy bankovního výboru Senátu uvádí, že stát vrácené peníze využije na další pomoc jiným institucím, pokud budou takovou pomoc potřebovat. Část kritiků, kterým se poskytování státní pomoci bankám nelíbí, ale chce, aby se peníze vrátily do státní pokladny.

Pokud se vezme v úvahu částka, která by se měla do roka státu vrátit, pak by z celkového objemu pomoci ve výši zhruba 700 miliard dolarů (asi 13,6 bilionu korun) vláda měla mít skoro 124 miliard dolarů. Zmíněných 700 miliard dolarů na pomoc finančnímu sektoru loni na podzim schválil Kongres.

Geithner plánuje, že část peněz půjde na další rekapitalizaci bank, další peníze ale využije i na pomoc automobilovému sektoru. Federální vláda již poskytla finanční pomoc americkým automobilkám General Motors a Chrysler. V nich se snaží prosadit zásadní změny.