Maďaři snižují daně, budou muset šetřit

Budapešť - Maďarská vláda schválila rozsáhlé daňové změny, které mají pomoci znovu nastartovat tamní ekonomiku. Ta patří mezi největší oběti hospodářské krize v Evropě. Změny zahrnují snížení daní ze mzdy i ze zisku. Podle ministra financí Pétera Oszkó si kabinet od změn slibuje především zvýšení zaměstnanosti.

„Očekáváme, že tato opatření budou nejen motivovat lidi k práci, ale také zvýší počet pracovních míst,“ prohlásil Oszkó.

Maďarsko v současnosti čelí nejhoršímu hospodářskému útlumu za téměř dvě desetiletí. Mezinárodní měnový fond a další instituce už loni slíbily zemi půjčku 25 miliard dolarů, tedy zhruba půl bilionu korun, která by měla podpořit státní rozpočet.

Zachraňovat ekonomiku, nebo radši šetřit?

Vláda nyní doslova balancuje na ostří nože. Zatímco na jedné straně si rozpočet předluženého státu žádá razantní škrty, na straně druhé je třeba pumpovat peníze do hospodářství, které rychle ztrácí dech. Podle odhadů by se HDP Maďarska mohl letos propadnout o 6,7 procenta. „Je jasné, že krizové řízení nemůže být jenom o vytváření rozpočtové rovnováhy. Musíme rovněž povzbudit ekonomiku,“ připustil Oszkó.

Kabinet už slíbil, že v letošním a příštím roce sníží rozpočtové výdaje o 1,3 bilionu forintů (124 miliard korun). Snížení daní se ovšem negativně podepíše na příjmové straně rozpočtu. Maďarsko tak chtě nechtě bude muset v krátké době přistoupit také k nepopulárním úsporným opatřením, na která dosud tamní politická reprezentace nenašla odvahu.

Vydáno pod