Světu hrozí velká lidská a sociální krize

Madrid - Oživení světové ekonomiky bude pomalejší, než se všeobecně očekává, a vzrůstající nezaměstnanost by mohla přispět k rozhoření sociální krize. Od té je již jen krůček k unáhleným populistickým a protekcionistickým opatřením. V rozhovoru pro španělský deník El País před tím varoval prezident Světové banky Robert Zoellick.

„Začalo to jako velká finanční krize, vyústilo to ve velkou ekonomickou krizi a teď se z toho stává velká krize nezaměstnanosti. Jestliže nepřijmeme odpovídající opatření, hrozí také velká lidská a sociální krize se závažnými politickými důsledky,“ upozornil Zoellick. „Je to ideální prostředí pro tvorbu populistických a protekcionistických rozhodnutí.“

Ministři financí zemí skupin G7 a G20 podle Zoellicka hovoří o známkách oživení, protože pokles ekonomiky zpomalil. Ekonomové ale upozorňují, že oživení přijde pomalu a bude slabší, než se obecně předpokládá. Zatímco některá politická rozhodnutí v boji proti hospodářské recesi pomohla, nebezpečí stále zůstává ve finančním systému Spojených států a na trzích rozvojových zemí.

„Klíčovou věcí, která musí být vyčištěna je finanční systém. USA se vydaly správným směrem, ale stále existují banky s vážnými problémy souvisejícími se spotřebitelskými financemi, kreditními kartami a trhem s nemovitostmi,“ podtrhl Zoellick.

Prezident SB dále podotkl, že některé trhy jsou vůči krizi zranitelnější a poukázal na rizika v Africe, Latinské Americe a v některých částech východní Evropy. „Naopak Čína by mohla překvapit růstem, svým stimulačním plánem dosáhla dobrých výsledků. Pro země jako Mexiko a Brazílie, je hlavní hrozbou ztráta přístupu k financím,“ dodal.

Vydáno pod