Otázky evropského soudu kolem regulovaného nájemného vyrazily vlastníkům dech

Praha - Otázky, které zaslal Evropský soud pro lidská práva třem advokátům, kteří zastupují tři hlavní případy žalob na regulované nájemné podané u tohoto soudu, překvapily nejen adresáty, ale i vlastníky domů. Podle advokátky Kláry Veselé Samkové v nich evropský soud vychází z předpokladu, že celý problém je již v Česku uspokojivě vyřešen. Realita je ale zcela jiná, což bude prý soudu obtížné vysvětlit.

„Otázky jsou úplně jiného charakteru, než bychom očekávali, protože soud, alespoň podle našeho názoru, vychází jako kdyby z předpokladu, že již došlo v mezidobí k nějakému kladnému posunu směrem k deregulaci nájemného, a v podstatě se ptá na technická provedení této deregulace,“ upřesnila v rozhovoru pro Českou televizi Samková, podle které se ale deregulace v Česku zcela zastavila.

České soudy nenabízí východisko

Rozhovor s Klárou Veselou Samkovou (zdroj: ČT24)

Samková tvrdí, že jsou vlastníci domů v Česku v pasti. Svých práv se totiž u vnitrostátních soudů nemohou domoci. „Jediné, čeho se majitelé domohou, jsou odsudky k úhradě nákladů řízení v řádu desítek až stovek tisíc korun,“ konstatovala hořce advokátka.

K vyřešení situace podle ní nepomohl ani Ústavní soud. „Existují případy, kdy dal Ústavní soud již dvakrát majiteli za pravdu, a ten se stejně nedomohl svých ústavních nároků, což je absurdní,“ upozornila Samková. Na vyplacení náhrad, kterými by stát majitelům domů vykompenzovaly ušlé příjmy, nemají podle Ústavního soudu vlastníci nárok.

Majitelé domů si nakonec přijdou na své

Podle ředitele odboru bytové politiky ministerstva pro místní rozvoj Pavla Rakouše není ale situace tak kritická, jak ji Samková líčí. Deregulace nájemného v Česku stále probíhá a majitelé domů budou moci nejpozději v roce 2012 účtovat tržní nájemné.

„Já si myslím, že se deregulace nezastavila, to je hluboký omyl. Pokud vím tak novela zákona 107, kterou podepsal v pondělí pan prezident, pouze říká, že se deregulace v některých městech posunuje o dva roky. Deregulace postupuje, pouze byla napravena ta křivka míry deregulace,“ upozornil Rakouš.

Kde se deregulace prodlouží?

- Ve všech krajských městech kromě Ústí nad Labem a Ostravy

-  Plus ve všech městech s více jak 10 tisíci obyvateli ve Středočeském kraji

- V obcích, kde se letos nájmy zvýší o více než 40 korun za metr čtvereční

Regulované nájemné je v České republice dědictvím socialismu. Diskuse o deregulaci se táhne již řadu let a zatím nevedla k uspokojivému řešení. Majitelé domů i nájemníci se shodují na tom, že chyba je na straně státu, který se neumí postarat o sociálně slabé. Situace je nyní již více než vyhrocená. Odškodnění za regulaci nájmů se u evropského soudu domáhá kolem 4800 tuzemských majitelů domů.