Na Rokycansku vzniká velký solární park

Strašice (Rokycansko) - Ve Strašicích u Brd vyrůstá obří solární park s unikátní technologií, která sází na otáčivé solární panely s maximální účinností. Zatím se budují jen základy, ale projekt má být dokončen rychle - jedna část do června, zbytek do prosince tohoto roku. Technologie, která se nyní v Čechách instaluje, je nejnovější, jaká existuje. Jde o pilotní projekt, kterým se budou řídit i další trendy budoucnosti.

„Elektrárna má být maximálně výkonná a efektivní. Inženýři nejprve otestují různé druhy panelů na výkonu 500 kW. Ty nejlepší vyberou a rozšíří na tři megawatty. Takový výkon už utáhne tisíc pět set rychlovarných konvic najednou. Zjednodušeně řečeno, vybereme to nejlepší, co spolu dohromady funguje,“ vysvětlil výrobce solárních panelů Milan Friedrich.


Testují se kombinace ideální pro české podmínky. V Česku je totiž v průměru jen sto slunečných dnů, takže tu lépe fungují typy panelů, které mají vyšší účinnost pod mrakem. Strašice nejsou rozhodně jediným místem, kde mají o tento způsob získávání energie zájem. Solárních panelů v republice stále přibývá, navíc je teď jejich pořízení velmi výhodné.

Reportáž Karla Vovesného (zdroj: ČT24)

„I když nezískáte dotace na výstavbu, máte zaručený odběr produktu na desítky let dopředu,“ vysvětluje mluvčí plzeňského ČEZu Martin Sobotka. Počet solárních elektráren se za poslední rok zpětinásobil a do dvou let jich má být podle počtu ohlášených projektů ještě desetkrát více.