Ministerstvo financí vydá dluhopisy za 30 miliard korun

Praha - Ministerstvo financí se chystá v červenci a srpnu vydat dvě emise státních dluhopisů celkem za 12 miliard korun a pokladniční poukázky za 18 miliard korun. Vyplývá to z emisního kalendáře, který dnes ministerstvo zveřejnilo. Červencová šestimiliardová emise dluhopisů bude mít desetiletou splatnost a pětiprocentní úrokovou sazbu. Srpnová emise dluhopisů bude mít tříletou splatnost a variabilní úrokovou sazbu.

Ministerstvo financí si chce podle Strategie financování a řízení státního dluhu na rok 2009 půjčit nejvýše 148,4 miliardy korun, z toho maximálně polovinu na zahraničním trhu. Před nedávnem přitom ministerstvo prodalo na zahraničních trzích státní dluhopisy v celkovém objemu 1,5 miliardy eur (přibližně 40 miliard korun).

Dluhopisy a pokladniční poukázky slouží zejména k financování schodku státního rozpočtu. Letošní schválený rozpočet počítá se schodkem 38,1 miliardy korun, vychází ale z předpokládaného růstu ekonomiky o 4,8 procenta. Prognózy se ale kvůli krizi zhoršily a ministerstvo financí nyní předpokládá letošní pokles české ekonomiky o 2,3 procenta. Hrozí tak i více než stopadesátimiliardový deficit rozpočtu.