Čechům se letos na Slovensko moc nechce, v Tatrách bude levněji

Bratislava - Slovensko, které je dlouhodobě jednou z nejoblíbenějších destinací pro české turisty, letos Čechy k dovolené tolik neláká. Pro slovenské hoteliéry a další podnikatele v cestovním ruchu to znamená výrazný úbytek ve vůbec nejpočetnější skupině návštěvníků v zemi. Řada z nich se proto rozhodla zlevňovat a ceny tak často padají řádově až o desítky procent.

Podle ředitele Sdružení cestovního ruchu Vysoké Tatry Petra Chudého, došlo letos ve čtvrtletí k poklesu návštěvnosti Tater o čtvrtinu. Teplé počasí v dubnu a květnu sice pokles zpomalilo na deset procent, přesto jezdí turistů stále méně než loni. Léto je přitom podle Chudého pro tatranské hoteliéry významnější než zima.

Na Slovensko jen se slevovou kartou

S úbytkem turistů se jako první rozhodl bojovat nejoblíbenější turistický region na Slovensku Liptov, kde se nacházejí velká horská střediska, lázně a akvaparky a který tak na propad odvětví logicky doplácí nejvíc. Letos v létě si tak tamní návštěvníci budou moci za necelých sedm eur (190 korun) koupit slevovou kartu, která na řadě míst snižuje ceny vstupného, ale i ubytování.

„Myslíme si, že je to dobrý produkt v době, kdy lidé zvažují, že kvůli krizi zůstanou doma,“ uvedla Petra Tomášová z organizace Klaster Liptov, která zastřešuje příjezdovou turistiku do kraje. Samotný vznik organizace si vynutila krize a úbytek turistů. K vydání karty se Klaster inspiroval v Rakousku.

Slovensko zdražilo euro

Za úbytkem Čechů nestojí jenom současná ekonomická krize, ale i lednové zavedení eura. Kurz české koruny k euru je totiž letos výrazně horší než loni v létě a pobyty na Slovensku tak zdražuje. Tomášová nicméně popírá, že by euro využili ke zdražení i slovenští podnikatelé. „Není pravda, že Slovensko všeobecně zdražilo,“ řekla.

Podle ní naopak museli Slováci letos sáhnout ke snížení cen. Vstup do akvaparků je prý letos až o pětinu levnější než loni, stejně prý klesla i cena ubytování; lanovky zůstávají na stejné úrovni.

Se slevami musely přijít i české cestovní kanceláře, které vozí turisty na Slovensko. „Zaznamenáváme značný pokles zájmu o pobyty na Slovensku,“ uvedla Pavlína Pešová z Firo-tour. Výrazný odklon Čechů od cestování na Slovensko potvrdil Petr Krč, majitel CK Atis, která se specializuje na pobyty na území bývalého Československa.

Podle údajů Českého statistického úřadu loni strávilo dovolenou na Slovensku 780 tisíc Čechů, o 60 tisíc víc než předloni. Pobyty se však zkrátily, počet přenocování se snížil o 400 tisíc na 4,7 milionu.