Letadla nikdo nechce, Boeing nemá objednávky

Chicago - Krize v letecké dopravě, která sužuje aerolinky, se už v plné síle projevuje i na hospodaření samotných výrobců letadel. Americký Boeing, který se léta přetahuje s evropským konkurentem Airbusem o pozici světové jedničky ve výrobě letadel, zaznamenal v květnu propad objednávek v porovnání s loňským rokem o 70 procent.

Boeing v květnu získal jen 20 objednávek, zatímco loni touto dobou jich měl na kontě 67. Tato čísla by však mohla zvýšit zakázka od americké letecké společnosti United Airlines za více než deset miliard dolarů na 150 letadel. O tuto zakázku usiluje také Airbus. United Airlines chtějí obměnit svůj letový park 111 velkokapacitních strojů a některé z 97 stárnoucích menších boeingů 757.

Konsorcium EADS, které vlastní konkurenta Boeingu Airbus, dnes uvedlo, že hodlá v letošním roce dodat stejný počet letadel jako loni. Prognózy o výrobě pro příští rok ale prý budou obtížné.

Zisk Boeingu klesl v prvním letošním čtvrtletí proti loňskému roku o polovinu na 610 milionů dolarů. V důsledku ekonomické krize musela firma zrušit 10 tisíc pracovních míst.