Vlastník Quelle jde ke dnu, 60 tisíc lidí se bojí o místo

Essen - Další ránu recesí zmítané německé ekonomice dnes zasadil bankrot maloobchodní společnosti Arcandor. Obavy o vlastní budoucnost teď má zhruba 56 tisíc zaměstnanců pracujících v síti obchodních domů Karstadt. Kromě nich Arcandor kontroluje také zásilkový prodej Quelle, cestovní kancelář Thomas Cook a má podíly v další zásilkové firmě Neckermann a cestovní kanceláři Bucher Reisen.

Arcandor vyhlásil bankrot poté, co mu německá vláda včera odmítla poskytnout nouzový úvěr. Zástupcům vlády se nelíbilo, že nabízený příspěvek vlastníků Arcandoru, věřitelů a příslušných pronájemců k záchraně koncernu je příliš malý. Jejich nedostatečné úsilí o ozdravení společnosti poté kritizovali rovněž kancléřka Angela Merkelová a ministr hospodářství Karl-Theodor zu Guttenberg.

Firma neuspěla ani se žádostí o pomoc ze záchranného fondu „Wirtschaftsfonds Deutschland“, který německá vláda zřídila pro podniky vážně poškozené nynější finanční krizí. Existovaly totiž pochybnosti, zda se obchodní a turistický koncern dostal do finančních potíží až v důsledku nynější finanční a hospodářské krize, což je podmínkou pro pomoc.

Firmu čeká policejní vyšetřování

Společnost Arcandor se již řadu let potýká s příliš velkým rozsahem aktiv a klesající spotřebitelskou poptávkou. Včera navíc státní zastupitelství v Essenu oznámilo, že hodlá vyšetřovat bývalého šéfa společnosti Arcandor Thomase Middelhoffa. Ten byl spolu se svou ženou podílníkem realitního fondu, jenž pronajímal řetězci Karstadt budovy za nezvykle vysoké nájmy.