Panelové byty až o pětinu levnější

Praha - Ceny v panelových domech jsou v průměru až o 20 procent nižší než před rokem. Ceny nemovitostí celkově klesly meziročně průměrně o 15 procent. Poptávka po bydlení kvůli hůře dostupným hypotékám padá, zájem o pronájmy bytů naopak roste. Výsledky svého průzkumu dnes na tiskové konferenci představili zástupci serveru www.bezrealitky.cz. Jejich statistiky kontrastují s údaji Českého statistického úřadu, který rovněž dnešní den zveřejnil údaje o vzrůstu cen nových bytů za loňský rok. Server se však zaobíral vývojem cen bytů od konce roku 2008 do prvního čtvrtletí roku 2009 včetně.

„Pád začal až v posledním čtvrtletí loňského roku, kdy reality dosáhly cenového stropu ve většině krajských měst. Do té doby ceny nemovitostí rostly ve všech regionech o desítky procent,“ umožňuje pochopit protichůdnost s údaji Českého statistického úřadu ředitel portálu bezrealitky.cz Jakub Havrlant. Například na pražském Jižní Městě bylo podle serveru loni možné prodat třípokojový byt za 3,5 milionu korun. Nyní se průměrná cena stejného bytu pohybuje kolem 2,7 milionu korun. Hůře se prodávají také družstevní byty, na které je prý obtížné sehnat hypotéku.

Podle Bohdana Suchánka z Hypoteční banky však není průměrný pokles cen výraz splasknutí realitní bubliny. „Je to pokles, který má navrátit trh k normálu, takže z mého pohledu se nejedná o nějakou realitní bublinu,“ řekl. „Realitní trh se od konce roku 2008 až doteď stal velmi diskutovaným tématem, je tam velký psychologický tlak. Na lidi, kteří nakupují nemovitosti, se vytvořil nátlak, lidé tak začali daleko více řešit a dávají daleko větší váhu na to, jakou nemovitost si kupují,“ dodal v České televizi šéf serveru, který zaznamenal určitý průlom na trhu s nemovitostmi.

Praha? Již ne tak dobré bydlo jako dříve

Havrlant rovněž upozornil na fakt, že pokles cen neprobíhá plošně. Je prý nutné posuzovat zvlášť každou lokalitu a typ bytu. „Jsou tu segmenty a lokality, které spadly o desítky procent, a lokality, které stále rostou,“ poznamenal ředitel. Z nových bytových projektů jsou na tom nyní podle odborníka s prodejností hůře především špatně připravené projekty, které se chtěly svézt na vlně boomu minulých let.

Jakub Havrlant v České televizi:

„Dříve znamenalo koupit nemovitost v Praze dobrou investici, dneska už to tak není.“


Mezi trendy současného přístupu v nákupech bytů se proti minulým rokům zvýšil důraz kupujících na kvalitu bydlení, s níž souvisí například také důraz na plnou občanskou vybavenost v místě bydliště. „Větší a větší roli hraje ta “mikrolokalita„, je to vidět u developerských projektů, kdy se developeři snaží prodat celý 'mikroregion', zdůrazňují občanskou vybavenost a další atrakce a atmosféru té lokality,“ uvedl Havrlant. Zvyšuje se také role dostupné příměstské hromadné dopravy.

Trendem je také oživení zájmu o pronájmy. I u těch se však pomalu začíná prosazovat kvalita a lokalita. „Spousta lidí toto využívá, uvědomuje si, že je výhodnější najít si krásný byt do pronájmu, než si vzít hypotéku a trápit se v nějakém menším bytě, který není tak zajímavý,“ tvrdí Havrlant. Za růstem zájmu o pronájmy jsou však hůře dostupné hypotéky, na rozdíl od doby před finanční krizí na ně dosáhne méně lidí. „Samozřejmě banky v době ekonomické krize mají vyšší nároky na prověřování klientů, současně je na trhu nedostatek dlouhodobé likvidity, proto se banky chovají trochu obezřetněji,“ vysvětluje situaci na trhu s hypotékami Bohdan Suchánek.