Poláci obviňují společnost Penta ze spolupráce s Kremlem

Praha/Varšava – Česko-slovenská investiční skupina Penta čelí v Polsku podezření, že spolupracuje s ruskými tajnými službami. Obvinil ji z toho ministr a šéf Úřadu národní bezpečnosti Aleksander Szczyglo v rozhovoru pro varšavské rádio. Ten také za „velice divnou věc“ označil veřejně známé angažmá bývalého šéfa československé Státní bezpečnosti generála Alojze Lorence ve strukturách Penty. S informací přišly Lidové noviny.

„Polské tajné služby jsou automaticky povinny monitorovat privatizaci, která se týká strategických podniků,“ vyjádřil se Szczygla. Penta se totiž účastnila privatizace největší polské zbrojovky PZL Świdnik. V závěru privatizace ale v Polsku začalo probíhat očerňování Penty a soutěž nakonec vyhrála britsko-italská zbrojovka Augusta.

Společnost si nenechala nic líbit. Minulý týden zveřejnila v polských denících inzerát, kde formou otevřeného dopisu žádá ministra o omluvu. „Penta není a nikdy nebyla ruská společnost, nikdy nepoužívala kapitál ruských osob ani organizací (veřejných nebo soukromých) při hospodářské činnosti ani pro jiné cíle. Nemá žádné spojení s bezpečnostními službami,“ uvedla firma v inzerátu.

Co je majetkem Penty v Česku?

  • letecká společnost Aero Vodochody
  • síť lékáren Dr. Max
  • sázková kancelář Fortuna
  • mobilní operátor U:fon
  • síť maloobchodů Žabka
  • výrobce motorů TES Vsetín
  • Severomoravské vodovody a kanalizace

Společnost Penta má registraci na Kypru

Penta dodala, že je hrdá na to, že se těší důvěře české vlády a má bezpečnostní prověrky nejen české a polské, ale i od NATO. Vedle zveřejnění inzerátu v polském tisku se Penta proti nařčením hodlá bránit i žalobou na varšavské rádio RMF FM, které informaci o „ruském pozadí“ s odvoláním na Szczygla odvysílalo.

Firmu založilo pět investorů, kteří jsou nyní jedinými majiteli. Je ale těžké si to ověřit, protože firma je zaregistrovaná na Kypru, kde se informace tohoto typu pečlivě chrání. „To jenom pomáhá k šíření zvěstí, které se kolem Penty objevují už velmi dlouho. Dokud firma nezveřejní všechny dokumenty, samotná prohlášení nepomohou,“ řekl polskému listu Rzeczpopolita zaměstnanec jedné investiční banky. Kypr je totiž jedním z oblíbených míst pro zakládání firem s kapitálem ruských podnikatelů.

Historie společnosti Penta:

Skupina je jedním z nejdůležitějších investorů v Česku a na Slovensku. Působí na trhu od roku 1994 a její aktiva činí okolo 2,5 miliardy eur. Do skupiny patří téměř 50 společností, které jsou mimo jiné v Polsku, Maďarsku a Německu.

Vydáno pod