Výsledková sezona firem vykazuje mírný nárůst výroby

Praha  -Výsledková sezona na pražské burze vrcholí. Před začátkem obchodování zveřejnil výsledky výrobce netkaných textilií Pegas Nonwovens a analytiky příjemně překvapil. Společnost AAA Auto zveřejnila předběžné hospodaření už na konci července a dnes pouze potvrdila svou pozitivní vizi.

Stálá poptávka po produktech jako dětské pleny nebo zdravotnické potřeby pomohla společnosti Pegas dosáhnout kladných hodnot jak v tržbách, tak v provozním zisku. Meziročně ovšem ztrácí zhruba 25 procent. Kladnou hodnotu vykázala i na úrovni čistého zisku, který činí 9,3 milionu euro. „Ten pokles je menší. Bylo to způsobeno hlavně kursovými rozdíly koruny vůči euru,“ komentoval analytik České spořitelny Radim Kramule.

Výsledky ovlivnil mimo jiné i doprodej zásob z roku 2008. Společnosti se ale i přes složité období podařilo navýšit výrobu zhruba o 5 procent a akcie tak od začátku roku vzrostly o téměř 93 procent. „Částečně to lze vysvětlit tím, že byl trošku jiný produkční mix a samozřejmě vyšší produktivita práce, což je určitě pozitivní signál. Je třeba zmínit, že společnost Pegas neinvestovala do rozšiřování kapacit v prvním pololetí,“ dodal Kramule.

Výsledková sezona vrcholí (zdroj: ČT24)

Pozadu nezůstala ani společnost AAA Auto, která se po více jak roce vrátila do zisku, i přes téměř poloviční pokles tržeb oproti roku 2008 a uzavření 13 prodejních center. „Musíme si také připomenout, že loni začala cenová válka výrobců nových vozů, která vlastně zlepšila dostupnost nových vozů a to zhoršilo trošku podmínky pro ojetiny, tak jsme museli ty klíčové nákladové položky snížit o 50, 60 % včetně bolestných personálních opatření,“ uvedl tiskový mluvčí Milan Smutný.