Výrobce Viagry dostal pokutu přesahující dvě miliardy dolarů

New York – Inzerování a prodej léků pro jiné účely, než pro jaké je schválily americké regulační úřady, vyjde největšího světového výrobce léků Pfizer draho. Za svůj prohřešek zaplatí 2,3 miliardy dolarů (asi 41,6 miliardy korun), což podle amerického ministerstva spravedlnosti představuje nejvyšší pokutu v historii Spojených států. Pfizer bezprecedentní trest přijal, a urovnal tak rozsáhlý právní spor.

Celková suma, kterou musí Pfizer zaplatit, je v podstatě součtem hned několika pokut za nezákonné inzerování různých druhů léků. Největší sankci ve výši 503 milionů dolarů firma dostala za přípravek proti bolesti Bextra. „Lék Bextra, což je přípravek, který byl předepisovaný na artritidu, používali pro léčbu řady jiných bolestivých onemocnění,“ popsal důvod pokuty analytik farmaceutického průmyslu Damien Conover.

Federálním úřadům se nelíbily ani některé akce pořádané Pfizerem v rámci podpory prodeje jeho léků. Firma zvala lékaře na poradenská setkání pořádaná v luxusních letoviscích. Platila jim mimo jiné masáže a golf.

Pfizer dostal gigantickou pokutu (zdroj: ČT24)

Pfizer vinu přiznává a pokutu zaplatí, už ji dokonce vložil do svého účetnictví. „Litujeme některých kroků podniknutých v minulosti, ale jsme hrdí na akce, které nám umožnily posílit mezinárodní kontrolu,“ prohlásila právní zástupkyně Pfizeru Amy Schulmanová.

Podle odborníků nebude mít Pfizer se zaplacením gigantické částky vážnější problémy. „Pfizer to může přežít a peníze zaplatit. Kdyby bojoval proti vládě u soudu a prohrál, mohlo by to vyústit v trest smrti pro celou společnost. Pfizer by zbankrotoval,“ upozornila bývalá státní zástupkyně Sandra Jordanová.

Společnost Pfizer má za sebou už více než stopadesátiletou historii, během které se vypracovala až na pozici světové jedničky ve výrobě léků. Věhlas jí přinesl především prostředek proti impotenci Viagra. Od roku 1993 působí Pfizer i v České republice.