Když se nebude šetřit, státní dluh poroste rychlostí 7293 korun za sekundu

Praha – Pokud jednotlivá ministerstva nezačnou šetřit a stát bude hospodařit se schodkem 230 miliard korun, zvýší se tempo růstu veřejného dluhu na 7293 korun za sekundu. Spočítal to analytik Aleš Michl. Letos tempo zadlužování činí 6342 korun a v případě přijetí úsporných opatření by přibrzdilo na 5074 korun za sekundu. Částka 7293 korun odpovídá zhruba třetině průměrného platu v Česku.

„Na úrocích ze státního dluhu zaplatíme v roce 2010 minimálně 60 miliard korun. Veřejné zadlužení bude na úrovni 41,8 procenta HDP, pokud jako výchozí bod vezmu prognózu ministerstva financí o vývoji ekonomiky,“ uvedl Michl.  

Jinou možnost než šetřit podle Michla stát nemá. „Každý ministr by měl na příštím jednání vlády přinést na jednom listu formátu A4 premiérovi soupisku úspor v minimální hodnotě pět procent z přidělených peněz. Pokud se na to teď vykašleme, tak za půl roku budou potřeba úspory dvojnásobně tvrdší,“ varoval analytik.

Vláda ve středu v noci přijala návrh rozpočtu na příští rok se schodkem 230 miliard korun, diskusi o úsporných legislativních změnách však neuzavřela. Balíček úsporných legislativních změn by měl schodek srazit na hodnotu kolem 160 miliard korun.

Vydáno pod