Hospodářská krize vyhnala Rusy do lesů

Petropavlovsk Kamčatskij – Hospodářská krize řádí v Rusku stejně jako jinde na světě. Nezaměstnanost vyhnala nad 10 procent, už v dubnu bylo bez práce skoro 8 milionů Rusů a stále jich přibývá. Ale i ti, co pracují, nemají vyhráno, objem nevyplacených mezd se pohybuje v řádech miliard rublů. Nejhorší je situace na poloostrově Kamčatka, najít práci tu bylo kvůli jeho odlehlosti vždy problematické, krize ale situaci ještě vyhrotila. Obyvatelé se tak musí vracet k tradičním způsobům obživy, mnoho z nich vyráží do lesů a sbírá léčivé byliny.

„Většina obyvatel práci nemá,“ potvrdil starosta jedné z kamčatských vesnic Nikolaj Naumkin. Sbírat léčivé byliny je tak pro obyvatele Kamčatky jedinou obživou, a to i přesto, že si tímto způsobem moc nevydělají. „Není to nijak výnosné, ale je to alespoň malý příjem pro jejich rodiny,“ dodal Naumkin.

Vydělat peníze ale není jediný důvod, proč obyvatelé zapomenutého poloostrova vyrážejí do lesů hledat léčivé byliny. Část z nich používají i pro vlastní potřebu, běžné léky jsou totiž pro ně finančně nedostupné. Nejvíce se ve sběru léčivých rostlin angažují ženy. Potřebují k tomu jen souhlas úřadů, potřebné znalosti bylin získávají většinou z internetu.

Hospodářská krize na Kamčatce (zdroj: ČT24)

Kamčatka je závislá na dotacích ruské vlády. Peníze ale přiváží do zapadlé končiny také turisté. Ty Kamčatka láká na svou faunu a flóru i na nádhernou krajinu a fascinující vulkány.

Vydáno pod