Nebezpečná listerie objevena na pultech Tesca

Brno – Státní zemědělská a potravinářská inspekce objevila při kontrole v Tescu anglickou slaninu obsahující nebezpečnou bakterii listerie. Anglická slanina pochází z masokombinátu Procházka. Tesco ji okamžitě stáhlo z prodeje ve všech svých obchodech, zákazníci, kteří mají výrobek doma, ho mohou vrátit zpět.

Bakterie Listeria Monocytogenes obsahoval výrobek TVN Anglická slanina krájená ve vakuovém balení o váze 100 gramů s datem spotřeby do 15. září 2009. Vedení Tesca stáhlo z prodeje nejen tento výrobek, ale preventivně i následující šarže s datem spotřeby do 17., 20., 22., 24. a 27. září.

„Z preventivních důvodů Tesco zastavilo dodávky tohoto výrobku od firmy Procházka až do doby, než dodavatel předloží protokoly z akreditované laboratoře, že je výskyt listerie negativní,“ informuje Tesco na svých internetových stránkách.

Listerie se běžně vyskytuje v půdě, prachu, povrchových vodách nebo na rostlinách. Přítomnost této bakterie v jídle ještě neznamená akutní nebezpečí, zdraví lidé jí odolají. Nebezpečí znamená pro těhotné ženy, novorozence, seniory a lidi s oslabenou imunitou, například po transplantaci.

Nemoc má nejčastěji podobu lehčí chřipky, při těžším průběhu postihnou pacienta bolesti hlavy, křeče a zmatenost. Bakterie může vyvolat i zánět mozkových blan. V minulých letech onemocněly kvůli listerii v Česku řádově desítky lidí.