Do Česka loni přiteklo ze zahraničí 193 miliard korun

Praha – Zahraniční investoři poslali loni do Česka v úhrnu 193 miliard korun, tedy zhruba o 11 miliard víc než v roce 2007. Česká republika se tak podle objemu přilákaných investic umístila v žebříčku OSN na 32. pozici. První místa již tradičně patřila velkým trhům, jako jsou Rusko a Čína. Špatně si ale Česko nevedlo ani z pohledu množství financí, které Češi investovali v zahraničí, tady Česká republika obsadila s 34 miliardami korun 46. místo.

Nejvíce investic se v loňském roce podařilo přilákat Moravskoslezskému kraji, kterému v tomto ohledu pomohla především automobilka Hyundai a její dodavatelé. Na paty mu především díky své blízkosti hlavnímu městu šlapal Středočeský kraj. Podíváme-li se na objemy investic podle sektorů hospodářství, nejvíce peněz směřovalo do automobilového průmyslu, dále do elektrotechniky a vývoje softwaru.

„Nejvíc k nám investoři přicházejí tradičně z Německa a z Rakouska. Jsou to země, které jsou nám kulturně a obchodně blízké. A hned vzápětí podle našich statistik je to Nizozemí a Kypr, což jsou ale země, které považujeme z tohoto hlediska spíše za daňové ráje,“ uvedla v rozhovoru pro ČT24 pověřená generální ředitelka agentury CzechInvest Alexandra Rudyšarová.

Loni si co do počtu i objemu přilákaných investic Česká republika vedla poměrně dobře, otazník se ale vznáší nad letošním rokem. „Zájem investorů co do počtu jednotlivých projektů tak výrazně neklesá, ovšem klesá objem prostředků, které jsou investoři ochotni investovat,“ podotkla Rudyšarová. Kromě světové hospodářské krize se na tom podepisuje také fakt, že český trh je již pro velké investice nasycen. Do budoucna tedy bude muset Česko spoléhat spíše na investice s vysokou přidanou hodnotou.