Banky nepůjčují, firmy tak míří na akciové trhy

New York - Firmy se vracejí na akciové trhy, aby sehnaly peníze úpisem svých akcií. Banky jim totiž nechtějí příliš půjčovat. Jen na newyorské burze to tento týden zkusí pět firem. Až stovky milionů dolarů si slibují podniky, které se už k emisi rozhodly. Přípravy navíc vrcholí u dalších. Například u společností Facebook, Skype nebo Dunkin Donuts. Připravované nové emise hlásí rovněž Burza cenných papírů Praha. Poslední emise nové firmy je zde již více než rok stará. Tehdy na burzu vstoupila těžařská firma NWR.

„V současnosti je tak velká aktivita dlouhodobě neudržitelná, ale příští rok už by to vůbec nemuselo být tak výjimečné,“ tvrdí o novém přísunu nových titulů John Chirico, prezident divize kapitálových trhů banky Citigroup. Upisovací rekordy se chystají i v Číně. O peníze investorů tam budou usilovat společnost Metallurgic Corporation, autor olympijského stadionu s přezdívkou ptačí hnízdo, Sinopharm Group, největší farmaceutická společnost v zemi nebo lasvegaské kasino Wynn Resorts. Na hongkongskou burzu vstupuje společnost Glourious Property Holding, developer, který připravuje státní urbanistické projekty pro devět čínských měst.

„Důvěra se sice začíná objevovat. Spíše ale u obchodovaných titulů. Je otázkou, zda investoři budou ochotni investovat do nových firem. Já si myslím, že ne,“ nevěří snaze firem o úspěšný nový úpis svých akcií Martin Urban, makléř České spořitelny.

Na burzy míří nováčci (zdroj: ČT24)

Nový úpis chystají firmy i v Praze

Pražská burza, byť svým objemem obchodů nepoměrná Spojeným státům nebo Číně, oznámila připravované vstupy nových titulů rovněž. „Mluvilo se o jménech jako jsou dopravce CS Cargo, technologické společnosti AVG a ICZ nebo automobilka Tatra,“ upřesňuje Miroslav Adamkovič, analytik Komerční banky.