Irové si potrpí na pivo s krémovou pěnou

Dublin - Guinness je slavnou značkou irského černého piva. O jeho vznik se zasloužil čtyřiatřicetiletý odvážlivec Arthur Guinness, který právě 24. září 1759 poprvé uvařil první várku svého černého piva. Mezi elitu se pivo dostalo v době první světové války a dnes je stejnojmenný podnik šestým největším pivovarem na světě. Své produkty nabízí ve více než 100 zemích. K jedinečnosti piva přispívá i jeho krémová pěna, jež neklesá ani při postupném upíjení. Její kouzlo spočívá v přidávaném dusíku. „Technologie výroby tohoto piva je jiná, rychlejší než normální, trvá obvykle jen pět až šest dní. Stáčí se do ocelových sudů a sytí se dusíkem, proto má jemnou krémovou pěnu. Dnes se toto pivo vaří asi v padesáti zemích světa,“ podotkl pivovarský odborník a sládek Pavel Ferkl.

Historie moku se začala psát v zanedbaném dublinském pivovaru v St. James's Gate, který si Guinness pronajal. Zpočátku vařil svrchně kvašené pivo, posléze přešel k výrobě tmavého porteru, v té době oblíbeného u vrátných v Covent Garden v Londýně. „V Irsku má pivo velice starou tradici, podobně jako u nás je to dáno surovinami. Vyrábí se tam sladovnický ječmen, který je zpracovatelný na pivo a whisky. V 18. století do něj začalo pivo dovážet Anglie. Jednalo se o tmavý mok, který měl i v Irsku velkou odezvu. Postupně tedy začal Guinness přecházet ze světlého piva na tmavé. Časem se stal nejprodávanějším na světě,“ vysvětlil Ferkl.

O rozkvět firmy se zasloužil vnuk Arthura Guinnesse, jehož podnikatelská vize už přesáhla břehy ostrova. Byl zvolen starostou Dublinu a byl i nejbohatším Irem. Pivovar Guinness se v roce 1838 stal největším v zemi. Značku Guinness, která má v logu harfu, poté převzal producent skotské whisky Distillers a v roce 1997 britská skupina Diageo. Stejně jako před lety se i dnes k jeho výrobě používají jen čtyři ingredience: voda, ječmen, chmel a kvasnice. Nepřidávají se žádné umělé přísady. Snad i proto se traduje, že Guinness chutná úplně stejně jako v dobách, kdy z pivovaru vyjela v dřevěných sudech první várka.

Zájemci o návštěvu muzea dostanou pintu Guinnessu zdarma

Možností seznámit se s historií Guinnessu zpravidla nepohrdne žádný návštěvník irské metropole. Jako muzeum slouží bývalá sedmipatrová fermentační budova Guinness Storehouse. Muzeum obsahuje rozsáhlý archiv a instalaci postupu výroby včetně historických nástrojů. V ceně vstupenky je i pinta Guinnessu zdarma v baru s unikátním výhledem na Dublin. Hutný mok prý blahodárně působí na zdraví. Podle vědců jsou antioxidanty v něm obsažené podobné jako v ovoci a zelenině a zpomalují proces ukládání cholesterolu v cévách.

Se jménem Guinness je spjato i vydávání známé Guinnessovy knihy rekordů. První vyšla v roce 1955 jako pomůcka pro řešení sporů vedených v irských hostincích. Nápad na její sestavení dostal tehdejší ředitel pivovaru sir Hugh Beaver, když se s přáteli přel, který pták je v Evropě nejrychlejší, zda tetřev, nebo kulík.

  • Pivovar Guinness zdroj: Wikipedia.org
  • Guinness zdroj: Redbubble.com