Evropská komise vyráží do boje proti hlasité hudbě

Brusel - Evropská komise varuje, že poslouchání hlasité hudby vážně poškozuje sluch. Příliš hlučnou muziku přitom ze svých přehrávačů poslouchají zejména mladí lidé a děti. Komise proto chce zavést, aby tyto výrobky měly ve výchozím nastavení jen omezenou hlasitost. Spotřebitelé navíc musí být varováni před dopady, které jim poslouchání hlasité hudby může způsobit.

Odhaduje se, že až kolem deseti milionů lidí v Evropské unii může být vystaveno rizikům, která vyplývají z poslechu hlasité hudby. Komise uvedla, že pět až deset procent posluchačů hlasité muziky riskuje, že by mohlo přijít trvale o sluch. Jde hlavně o lidi, kteří si jí užívají více než hodinu denně.

Eurokomisařka pro ochranu spotřebitele Meglena Kunevová:

„Je třeba, aby lidé, zejména ti mladí, o těchto rizicích věděli.“


Kunevová současně převážně mladé posluchače, kteří nejčastěji poslouchají velmi hlasitou hudbu ve svých přehrávačích i řadu hodin denně, vyzvala, že pokud si chtějí hudbu užívat i za nějakých 40 let, je třeba ztlumit si hlasitost. Jinak jim prý hrozí, že si trvale poškodí sluch. Podle komise by měl být člověk hudbě o 80 decibelech vystaven maximálně 40 hodin za týden. U 89 decibelů už by to nemělo být více než pět hodin týdně.

V současné době v EU neplatí žádné maximální zvukové limity ani nejsou žádná jednotná pravidla stanovující, že dané výrobky musejí mít na obalu nějaké varování, že poslouchání hlasité hudby může poškodit sluch. To musí být nicméně uvedeno v návodu, který je k produktům dodáván.