Krize oslabila počty zahraničních turistů i výdaje

Praha - Cestovní ruch sice bývá o něco odolnější vůči krizi než další ekonomické sektory, avšak i zájem o turistické cesty do zahraničí od loňského září vlivem recese klesá. Podle údajů Světové organizace cestovního ruchu při OSN (UNWTO) sice za celý loňský rok počet zahraničních turistů mírně stoupl o téměř dvě procenta, v samotném druhém pololetí se však snížil o jedno procento a v poklesu pokračuje i letos.

Za celý letošek se podle odhadů počet zahraničních turistů dokonce poprvé od roku 2003 sníží, a to o čtyři až šest procent. Lépe na tom nebudou ani tržby z cestovního ruchu, které pro některé rozvíjející se země představují hlavní část jejich devizových příjmů. V loňském prvním pololetí se počet zahraničních turistů zvýšil o pět procent. Ve druhé polovině roku však kvůli kolapsu na finančních trzích a rozšíření ekonomické krize zájem o turistiku opadl. Podle UNWTO se za první čtyři měsíce letošního roku snížil počet turistů o osm procent. A většina předních evropských turistických destinací hlásí pokles i v hlavní letní sezoně.

Právě Evropa patří mezi turistické oblasti nejvíce postižené krizí. Již loni zde počet návštěvníků stagnoval a v letošním roce klesá. Příčinou je hlavně recese v Británii, Německu a USA, tedy v zemích, jejichž obyvatelé často vyrážejí na dovolenou do evropských přímořských letovisek i na poznávací cesty po metropolích. Pokles však zaznamenávají i další regiony, včetně Blízkého východu, Asie a Tichomoří. Jedinými oblastmi, kterým se zatím daří turisty lákat ve větší míře než dřív, jsou Afrika a Latinská Amerika.