Američtí boháči zchudli, Bill Gates je stále první

New York – Zhruba o 300 miliard dolarů se za poslední rok ztenčil majetek čtyř set nejbohatších Američanů. Stalo se tak především kvůli propadu akciových trhů a dalšímu poklesu cen nemovitostí. Ukazuje to žebříček, který pravidelně sestavuje americký časopis Forbes. Podle něj si prvenství mezi americkými miliardáři udržel spoluzakladatel společnosti Microsoft Bil Gates, který je už šestnáct let na prvním místě.

Forbes odhadl Gatesův majetek na zhruba padesát miliard dolarů, což je proti předchozímu roku pokles asi o sedm miliard USD. Na druhém místě se udržel světoznámý investor Warren Buffett, který ale kvůli poklesu akcií společnosti Berkshire Hathaway přišel asi o deset miliard dolarů a celkem disponuje částkou kolem čtyřiceti miliard dolarů.

Buffettův majetek se za poslední rok ztenčil nejvíce ze všech lidí, kteří se v žebříčku umístili. Na ostatních místech k významnějším změnám nedošlo. Na třetím místě je šéf společnosti Oracle Larry Ellison a v první desítce jsou i dědicové po zakladateli maloobchodního řetězce Wal-Mart.

Vydáno pod