Kvůli chybám vlády přijde Slovensko o miliony eur z EU

Bratislava – Nedostatky při správě evropských fondů přijdou Slovensko draho. Ze státního rozpočtu bude zřejmě muset vyplatit zhruba 100 milionů eur, tedy asi 2,5 miliardy korun. Evropská unie prý kvůli těmto nedostatkům neproplatí Slovensku část nákladů na zrealizované projekty. Novinářům to dnes řekl premiér Robert Fico. Chyby ve veřejných zakázkách či kontrole pocházejí z doby bývalé vlády Mikuláše Dzurindy (SDKÚ-DS). Exministr dopravy Pavol Prokopovič (SDKÚ-DS) ale zodpovědnost předchozí vlády za chyby při čerpání evropských dotací odmítl. Zároveň řekl, že Fico o nedostatcích z minulosti účelově lhal. Podle Slovenského rozhlasu se kontrola týkala i části eurofondů, které se čerpaly během současné vlády. Peníze, které mělo Slovensko přidělené z unie v programovém období 2004 až 2006, se tak mohly čerpat až do června letošního roku.

Evropská unie prý Slovensku neproplatí část nákladů na realizované
projekty, například kvůli nedostatkům ve veřejných zakázkách nebo při
kontrole. „Předpokládám, že to všechno půjde na úkor státního rozpočtu. Neumím si představit, že je tu nějaký funkční mechanismus, jak dostat tyto peníze od firem,“ uvedl Fico. Zároveň obvinil bývalý kabinet z toho, že o chybách při správě eurofondů v letech 2004 až 2006 věděl už od roku 2005, přesto se je nesnažil napravit.

Prokopovič: Fico odpoutává pozornost od svých problémů

"Robert Fico potvrdil, že klam a lež už se pomalu stávají jeho pracovním
nástrojem k tomu, aby odpoutal pozornost od problémů, které neumí řešit,"
reagoval na Ficovu kritiku Prokopovič. Premiérovi mimo jiné vytknul, že
nekonkretizoval, kterých projektů se nedostatky týkaly. Prokopovič tvrdil,
že současná vláda mohla problémy s eurofondy řešit i v rámci akčního plánu, který schválila v roce 2007.

Premiér Fico Prokopovičova tvrzení, že lhal, odmítl. „Jsou zoufalým pokusem zbavit se zodpovědnosti za ztráty, které Slovensko utrpělo kvůli špatnému čerpání eurofondů v letech 2004 až 2006,“ vzkázal premiér prostřednictvím tiskové zprávy.

Nejvíce přiškrcen bude tok z Evropského fondu regionálního rozvoje

O největší sumu, zhruba 74 milionů eur, Slovensko zřejmě přijde kvůli projektům, které měly být proplácené z Evropského fondu regionálního rozvoje. Chyby při čerpání Kohezního fondu můžou vyjít až na 40 milionů eur. O další peníze země přijde v rámci Evropského sociálního fondu a zemědělských fondů unie.

Slovensko mělo v prvním programovém období vyčleněno z eurofondů celkem zhruba 1,9 miliardy eur, které země vyčerpala téměř v celém rozsahu. Ficova vláda počítá v návrhu státního rozpočtu na příští rok s razantnějším využíváním peněz unie. V letech 2007 až 2013 může Slovensko z fondů EU čerpat přes 11 miliard eur.