Schodek rozpočtu USA se vyšplhal na rekordních 1,4 bilionu dolarů

Washington - Za fiskální rok 2009 se deficit federálního rozpočtu Spojených států zvýšil podle závěrečného odhadu na rekordních 1,4 bilionu amerických dolarů ze 459 miliard (osm bilionů korun). Informaci přinesl v noci na dnešek Rozpočtový úřad Kongresu (CBO). Schodek by tak měl činit 9,9 procenta hrubého domácího produktu. Fiskální rok USA končí v září.

Podle analytiků přispěla k masivnímu deficitu Kongresu finanční pomoc pro banky, výdaje na stimulaci ekonomiky a pokles daňových příjmů způsobený recesí. Ministerstvo financí zveřejní závěrečné údaje o rozpočtu tento měsíc.

Ovšem nejnovější údaj je o něco nižší než předchozí odhady rozpočtového úřadu. V srpnu úřad očekával schodek 1,58 miliardy dolarů. Změny odhadu podle CBO nezpůsobilo zlepšení ekonomické situace, ale změny v účtování nákladů na pomoc hypotečním gigantům Fannie Mae a Freddie Mac.

Za fiskální rok 2009 činily příjmy státu 2,1 bilionu dolarů a ve srovnání s předchozím rokem se snížily o 16,6 procenta. Důvodem byl hlavně prudký pokles daňových příjmů způsobený recesí. Vzrostly naopak výdaje - o 17,8 procenta na 3,5 bilionu dolarů.

V loňském rozpočtu byly nejdražší položkou výdaje na program záchrany bank TARP, pomoc pro Fannie a Freddie a stimulační balíček na podporu ekonomiky schválený vládou v únoru. Výdaje na podpory v nezaměstnanosti se pak více než zdvojnásobily na 120 miliard dolarů. Na druhé straně splátky úroků z dluhu se díky nižším úrokovým sazbám snížily o 23 procent na 199 miliard dolarů.

Vydáno pod