Krize zamíchala žebříčkem světových finančních center

Ženeva - Globální finanční krize oslabila nejvíce zaběhlá světová finanční centra, na něž se začaly dotahovat nové země. Spojené státy se v žebříčku největších finančních center sesunuly z prvního na třetí místo za Austrálii a Velkou Británii, která nově uzurpovala první pozici. Česká republika se v žebříčku výroční zprávy o globálním finančním vývoji Světového ekonomického fóra umístila na 33. pozici, jen několik míst před Slovenskem.

Skóre většiny z 55 hodnocených zemí se v letošním žebříčku kvůli krizi zhoršilo. Propad zaznamenaly dvě největší země kontinentální Evropy Německo a Francie, které vypadly z první desítky. Obě tyto země jsou na tom ovšem z dílčího hlediska finanční stability výrazně lépe než Británie a USA, které je však předčí v celé řadě jiných oblastí.

Dobře si v dílčím žebříčku finanční stability, kterému kralují Norsko a Švýcarsko, vedly některé rozvojové země. V první patnáctce tak skončily Chile, Malajsie a Mexiko. „U některých to bylo díky poučení se z chyb minulých finančních krizí, u jiných to však může odrážet relativní nedostatek hloubky a globální integrace jejich finančních systémů,“ míní spoluautor zprávy ekonom Nouriel Roubini.

Celkové hodnocení SEF je založeno na hodnocení 120 různých proměnných. Vedle finanční stability zde figuruje například institucionální a podnikatelské prostředí nebo velikost a hloubka kapitálových trhů.