AgBank může na burzu, půjde o největší úpis světa

Šanghaj/Peking - Čínské regulační orgány dnes schválily žádost tamního finančního ústavu Agricultural Bank of China (AgBank) o vydání akcií na burze. Primární emise (IPO), ke které se banka chystala delší dobu, patrně vynese přes 20 miliard dolarů (asi 434 miliard Kč), což by z ní učinilo vůbec největší primární emisi na světě.

Banka plánuje takzvanou duální kotaci, její akcie by se tedy objevily na burze jak v Šanghaji, tak v Hongkongu. AgBank je poslední a zároveň nejmenší ze čtveřice obřích čínských bank, v nichž si nadále udržuje velký vliv tamní vláda.

AgBank se zaměřuje na klienty z menších měst a vesnic. Na burze se chystá vydat až 53 miliard akcií, což je kolem 15 procent základního jmění ústavu. Pokud se vše odehraje hladce, s akciemi by se mohlo začít obchodovat asi v polovině července.

Ještě před pěti lety auditoři v Agricultural Bank of China viděli spíše outsidera. Finanční dům bojoval se špatnými úvěry. Zlom nastal až v roce 2008. Vyměnilo se vedení, banka natáhla ruku směrem ke státu a přistálo jí 19 miliard dolarů. Dost na to, aby se špatných aktiv zbavila a aby bojovala na akciových trzích o přízeň investorů. A zájem o její akcie bude zřejmě značný.

Čínské peníze
Zdroj: ČT24