Analytici radí Janotovi, ať hledá úspory na straně výdajů

Praha - Podle odborníků je třeba úspory ve státním rozpočtu hledat především ve výdajové sféře. Reagují tak na úsporné návrhy ministra financí Eduarda Janoty. Zvýšení daní je podle analytiků nevyhnutelné. Janota navrhuje zmrazit důchody, zvýšit nižší sazbu DPH z 10 na 12 procent, zvýšit energetické daně, naopak snížit rodičovskou nebo zrušit daňovou výjimku, která osvobozuje od daně úroky z vkladů na stavebním spoření. Celkem se tak má do státní pokladny dostat přes 28 miliard korun, ušetřit se má miliard 40, celkem se tak jedná o úsporu 68 miliard korun.

Podle zástupce Asociace malých a středních podniků a živnostníků Karla Havlíčka by Janota mohl být ještě razantnější. Větší důraz by kladl na škrtání výdajů. Stejného názoru je i analytik Patria Finance David Marek. Podle analytika UniCredit Bank Pavla Sobíška je správný poměr úspor a zvýšení daní 2:1. Přitom například každé procento zvýšení nižší sazby DPH přinese do státní pokladny 7,5 miliardy korun.

Petr Nečas, lídr ODS

„Vítám snahu ministra financí Eduarda Janoty připravit návrh úspor a cestu ke snížení schodku rozpočtu na příští rok. Jednotlivé návrhy a čísla v tuto chvíli analyzujeme. Příprava úsporného rozpočtu na příští rok musí být prvním krokem budoucí vlády. Konkrétní podobu ovlivní i současná koaliční vyjednávání.“

Analytici radí Janotovi (zdroj: ČT24)
Petr Nečas
Zdroj: ČT24