Když nezaplatíte, snížíme vám dodávky plynu, pohrozil Gazprom Bělorusku

Moskva - Až o 85 procent by mohl ruský Gazprom snížit dodávky zemního plynu do sousedního Běloruska, pokud země do pondělí nezaplatí dlužných 192 milionů dolarů za odebraný plyn. Oznámila to dnes firma. Omezením dodávek již v úterý pohrozil ruský prezident Dmitrij Medvěděv.

„Vzhledem k ceně plynu, který již byl v červnu dodán, a velikosti dluhu bylo rozhodnuto, že snížení bude činit 85 procent,“ uvedl generální ředitel společnosti Alexej Miller. „Zbývajících 15 procent umožní Bělorusku udržet jeho systém plynovodů v provozuschopném stavu, dokud nebude dluh zcela zaplacen,“ dodal.

Už minulý měsíc Gazprom upozornil, že Bělorusko letos za dodávky plynu platí nižší cenu, než byla dohodnuta, a hromadí tak stále vyšší dluh. Bělorusko má od Gazpromu nejlevnější plyn ze všech zahraničních zákazníků, opakovaně však s Moskvou vede cenové spory, podobně jako Ukrajina, přes kterou proudí dál do Evropy většina ruského plynu.

Ruský plyn se na spotřebě v Evropě podílí zhruba čtvrtinou a v zemích střední a východní Evropy mnohem více. Čtyři pětiny ruských dodávek směřují přes Ukrajinu a zbytek přes Bělorusko. Spory Moskvy s oběma tranzitními státy vedly opakovaně k výpadkům ruských dodávek plynu a ropy do zemí střední a západní Evropy.