Itálií se nese generální stávka proti úsporám

Řím - Největší italské odbory vyhlásily na dnešek generální stávku kvůli vládnímu úspornému plánu, o kterém teď bude hlasovat parlament. Podle Italské všeobecné konfederace práce (CGIL) jsou plánované škrty, které mají snížit státní deficit o 24 miliard eur, nespravedlivé. Zaměstnanci soukromého sektoru budou stávkovat nejméně čtyři hodiny, státní úředníci celých 24 hodin. Zastaví se hromadná i letecká doprava.

Mezi 10:00 a 14:00 stávkují zaměstnanci v letecké dopravě, železnice pak bude zcela ochromena mezi 14:00 a 18:00.

Podle spolupracovníka ČT Josefa Kašpara je dnes život v italských městech v normálních kolejích a lidé spíše řeší čtvrteční debakl na fotbalovém mistrovství světa, kdy slovenský tým zdolal italské fotbalisty 3:2 a poslal je z JAR domů.

Podle ostatních odborářů stávka nic nevyřeší

Odbory navíc plánují demonstrace a mítinky po celé zemi. Není vyloučeno, že stávku budou provázet nepokoje. V Římě se dnes uskuteční velká demonstrace, do jejíhož čela se postaví šéf silně levicového odboru CGIL Guglielmo Epifani. Ostatní organizace se naopak domnívají, že generální stávka k ničemu nevede a lepší je vést jednání s vládou.

Protest je namířen hlavně proti rozhodnutí vlády zmrazit platy ve veřejném sektoru do roku 2013. Během příštích tří let navíc má být ve státní a místní správě zrušeno 40 000 pracovních míst, varovala CGIL, která zastupuje pět milionů lidí.

Vláda premiéra Silvia Berlusconiho chce úspornými opatřeními snížit zadlužení země. I když levicová opozice připouští, že jsou škrty potřeba, zároveň tvrdí, že úsporný balík ministra financí Giulia Tremontiho je špatný a nespravedlivý. Podle CGIL bude mít negativní vliv na hospodářský růst a pocítí jej jen obyčejní lidé.

Stávka v Itálii
Zdroj: ČT24