Nařízení unie zlevní od července volání z ciziny

Praha - Minuta volání z ciziny bude od 1. července o korunu levnější. Operátory ke snížení ceny donutilo nařízení Evropské komise. Mění se i ceny mobilního internetu. Komise chce roamingové příplatky do pěti let zrušit úplně. Minuta volání z ciziny tak bude stát necelých dvanáct korun.

Operátoři k regulovaným tarifům nabízejí i alternativy. Díky nim mohou volat zákazníci za stejné ceny jako v Česku. Ke každému hovoru ale musí připočítat až pětatřicetikorunový propojovací poplatek. Vyplatí se tak jen u delších hovorů a na rozdíl od eurotarifu platí i v zemích mimo Evropskou unii.„ Tento tarif využívá přibližně polovina našich zákazníků v roamingu,“ uvádí mluvčí společnosti Vodafone Alžběta Weinfurtová.

Levnější bude i mobilní internet

Zlevňování se nevyhnulo ani mobilnímu internetu. Operátoři očekávají, že s rostoucím počtem chytrých telefonů se letos bude za hranicemi surfovat mnohem více než loni, jak dokládá mluvčí T-Mobile Martina Kemrová: „V letošním roce bude z ciziny využívat datový roaming zhruba o padesát procent lidí více a nárůst provozu by se měl pohybovat kolem sedmdesáti procent.“



Regulace tím nekončí. Do pěti let chce totiž Evropská komise srazit roamingové poplatky na nulu. Operátoři se brání a kvůli regulaci se obrátili na evropský soud, ovšem neuspěli.

Martin Žabka, mluvčí Telefónica O2

„Zrušení roamingových poplatků v roce 2015 nám přijde jako absolutně absurdní. Přece jenom náklady na roamingové hovory jsou daleko vyšší než v naší síti a trhu to rozhodně neprospěje.“

Minuta z ciziny je dnes přitom dvakrát dražší než nejdražší volání po Česku. Za posledních pět let už ale i díky regulaci klesly ceny volání o 70 procent.