Ani schválená autosedačka nezaručí dítěti bezpečí

Praha - Na českém trhu je v prodeji nebezpečná dětská autosedačka CAM Viaggiosicuro S157, která navzdory homologaci selhala ve zkouškách bezpečnosti. Před výrobkem varuje spotřebitelský časopis Test ve svém červnovém čísle, přitom další tři autosedačky z dvaceti testovaných obdržely pouze dostatečné hodnocení. Zkoušky byly provedeny nad rámec stávajícího bezpečnostního předpisu, který například nesleduje chování autosedaček při bočních střetech automobilů.

Podle redaktora časopisu Test Václava Beneše byla autosedačka CAM Viaggiosicuro S157 při zkouškách hodnocena jako zcela nedostatečná, protože dítě neochrání při čelním nárazu. Rodiče by se podle něj měli vyvarovat také autosedačkám značky Casualplay Prima Fix, které selhaly při bočním nárazu. Při čelním nárazu selhaly autosedačky Brevi Grand Prix T2 a Chicco Key 2-3 Ultrafix, přičemž posledně jmenovaná vykázala nedostatky i při bočním nárazu.

Václav Beneš, redaktor časopisu Test

„Při čelním nárazu dochází u tohoto výrobku k velkému zatížení hlavy a krční páteře dítěte.“

Podle Beneše zahrnuje povinná homologace autosedaček pouze požadavky základní ochrany dítěte, přičemž chybí například zkoušky zaměřené na boční náraz a velký důraz se nepřikládá ani riziku chybné obsluhy autosedačky či její správné instalaci ve vozidle. „Málokdo si uvědomuje, že sebebezpečnější dětská autosedačka může velice snadno selhat, pokud nebude správně v autě nainstalována a nebude v ní dítě správně připoutáno,“ varovala Ida Rozová, šéfredaktora časopisu Test.

Homologační štítek nezaručuje absolutní bezpečnost autosedaček

Z pohledu přísnějších testů spotřebitelských organizací nemusí být homologační štítek, který musí součástí dětských autosedaček, vždy být signálem, že se jedná o výrobky bezpečné. „Rodiče by v zájmu svých dětí měli hledat i další nezávislé a objektivní informace, aby dokázali z nabídky vybrat autosedačky s maximální mírou bezpečí,“ podotkl Beneš.