Americké akcie za sebou mají nejhorší týden za dva měsíce

New York - Akcie v USA mají za sebou nejhorší týden za dva měsíce. Americké hospodářství nové pracovní příležitosti nevytvářelo, ale ztrácelo je poprvé od začátku letošního roku. Z hlediska technického vývoje indexů navíc akciové trhy v USA ještě čeká další pokles. Znepokojivá čísla z trhu práce se tak přidala k dalším údajům, které ukazují, že americká ekonomika oživuje jen pomalu.

Klíčový index Dow Jones klesl za pátek o 46,05 bodu na 9686,48 bodu, tedy o 0,47 procenta. Index Nasdaq Composite se snížil o 0,46 procenta na 2091,79 bodu, když přišel o 9,57 bodu. Za týden ztratil Dow Jones 4,5 procenta a Nasdaq 5,9 procenta.

„Po zprávě o trhu práce nemůžou akcie růst,“ reagovala analytička Linda Duesselová ze společnosti Federal Investors. Připomněla, že ekonomické statistiky, které za červen přicházely na trh, byly více či méně znepokojivé.

Na devizovém trhu klesl kurz dolaru a zpevnila jednotná evropská měna. Za celý týden euro posílilo k dolaru o 1,4 procenta, smazalo tak pokles z předchozího týdne. Od začátku roku má přesto ztrátu 12,4 procenta. Za pátek se kurz eura zvýšil o pětinu procenta na 1,2545 dolaru a dolar vůči jenu vzrostl na 87,80 jenu, také se ziskem 0,2 procenta.