Počítače na podzim zdraží až o 20 procent

Praha – Do konce roku 2010 počítače podraží o 15 až 20 procent. Na vině je sílící dolar, který zvyšuje ceny asijského zboží. Právě z Asie přitom pochází většina komponentů výpočetní techniky. Navýšení ceny už ohlásili všichni výrobci. Podíl na navýšení má i rozhodnutí obchodníků, kteří už nechtějí dále snižovat své zisky. Kvůli vysoké konkurenci se totiž dnes notebooky prodávají maximálně se sedmiprocentní marží.

„Ke zdražování notebooku dojde ve třetím čtvrtletí tohoto roku. To zdražení by mělo být o patnáct procent,“ potvrdil záměr výrobců marketingový specialista Asusu Ondřej Třetina. „Celá součástková základna pochází z výrobních kapacit, které se nalézají v Asii a celá Asie pracuje v dolarovém pásmu,“ dodává ředitel Lenovo ČR Petr Toman.

Podle analytika GfK Zdeňka Bárty byli výrobci pod tlakem dolarového kurzu dlouhodobě, což se dříve či později muselo do cen elektroniky promítnout. Nárůst cen umocní i rozhodnutí prodejců; ti si totiž vedle zdražení ze strany výrobců přidají ještě jedno až dvě procenta rabat. I tak se ale za posledních patnáct let jedná o první velké zdražování.

„Je to úplně absurdní a paradoxní věc, která se tu patnáct let nestala. Už první skok byl z května na červen, to bylo o deset procent,“ okomentoval situaci marketingový ředitel Alza.cz Jan Samko. Televizorů ani audiotechniky by se zdražení zatím dotknout nemělo.

Vydáno pod