Čechy na práci v zahraničí nic nenaláká

Brusel – Čechům práce v zahraničí nevoní. Jen jedenáct procent z nich totiž do budoucna láká vyjet do ciziny za prací. Méně už chtějí v zahraničí pracovat jen Kypřané, Řekové, Rakušané a Italové. Naopak na Slovensku má v úmyslu do zahraničí za prací vyrazit 23 procent lidí. Za hranicemi vlastního státu chce přitom pracovat celkem 17 procent Evropanů. V Dánsku si přeje vycestovat za prací dokonce více než polovina dotázaných. Na záda mu dýchají Estonci a Švédové. Takové výsledky přinesl průzkum Eurobarometr, který představila Evropská komise.

Eurokomisař pro zaměstnanost László Andor

„Právo pracovat a žít v jiné evropské zemi je jedním ze základních práv EU, avšak příliš málo lidí tohoto práva nyní využívá.“

V současnosti žije v některém jiném členském státě 27členného bloku s téměř půlmiliardou obyvatel jen asi 2,3 procenta lidí. Průzkum ukázal, že už zhruba desetina Evropanů v zahraničí kvůli práci žila. Údaj ovšem zahrnuje země EU i mimo unii.

Přibližně 13 procent Evropanů se vydalo do ciziny kvůli studiu či praxi. Češi v tomto směru stojí na konci pomyslného žebříčku. Celkem totiž na dotaz, zda někdy jeli na studia, či praxi do zahraničí, kladně odpovědělo jen pět procent dotázaných, tedy vůbec nejméně ze všech 27 států EU. V Lucembursku, které figuruje na opačném pólu, to byla pro srovnání polovina obyvatel.

Důvodem, proč si Češi vedou v otáce práce či studia v zahraničí v porovnání se zbytkem Evropské unie tak špatně, jsou podle odborníků silné sociální vazby na rodinu, ale i jazyková bariéra. „U starší generace i u generace dnešních mladých lidí je největším problémem jazyková bariéra. I když u nás se už jazyky učí, stále si myslím, že se neučí dost na té úrovni, aby lidé s nimi běžně mluvili. Jazyková znalost (Čechů) není dobrá,“ řekla ČT24 ředitelka odboru realizace služeb zaměstnanosti ministerstva práce a sociálních věcí Ladislava Steinichová.

Nezaměstnaní Češi jsou však k cestování ochotnější

Eurokomisař pro zaměstnanost László Andor

„Pracovní mobilita může pomoci snížit nezaměstnanost tím, že lidi propojuje s volnými místy. Evropané si tento fakt uvědomují, avšak stále čelí překážkám, aby mohli po Evropě za prací jezdit.“

Na pracovní trhy v EU nyní tvrdě dopadá hospodářská krize. Jedna z otázek se proto zaměřila i na to, zda by lidé byli ochotni vyjet do ciziny za prací, pokud by ji nemohli najít doma nebo když jsou nezaměstnaní. Přesně polovina Evropanů uvedla, že by do zahraničí pracovat vyjela. Na Kypru a ve Švédsku tento názor zastávalo dokonce 66 procent lidí. V Česku by k práci v cizině z těchto důvodů přistoupilo 37 procent účastníků průzkumu.

Češi, kteří jsou v EU od května 2004, zatím volně pracovat nemohou v Německu a Rakousku. V obou zemích by přechodná omezení na pracovním trhu měla pro Čechy padnout nejpozději do konce dubna příštího roku.