Klienti krachující Karya Tour se postupně vracejí domů

Bratislava - Z dovolené v Turecku by se dnes nebo nejpozději v pátek měli vrátit poslední klienti krachující cestovní kanceláře Karya Tour. Přestože se jedná o slovenskou firmu, mezi rekreanty jsou i Češi. V úterý přiletěla skupina 140 turistů do Bratislavy, let zajistila Allianz-Slovenská pojišťovna, u níž byla cestovní kancelář pojištěná. Problémy kancelář oznámila minulý týden.

Turisté, kteří na dovolené v Turecku uvízli, by neměli platit žádné peníze navíc. Ubytování i dopravu za ně uhradí pojišťovna, u které byla kancelář pojištěná proti úpadku. „Podle našich informací již pojišťovna začala konat a neměla by se tedy opakovat situace, kdy si klienti museli platit ubytování ze svého,“ potvrdil Tomio Okamura, mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur.

Ovšem dvacítka lidí se do včerejška pojišťovně stále neozvala. „Zřejmě neměli žádné problémy a cestu začnou řešit pár dní před odjezdem,“ vysvětlila mluvčí společnosti Allianz-Slovenská pojišťovna Lucia Muthová.

Klienti Karya Tour se vracejí (zdroj: ČT24)

V potížích se ocitli i Češi

Do potíží se podle serveru Novinky.cz dostala hlavně trojice Čechů. Hotel, za který cestovní kanceláři zaplatili, nedostali. Náhradní už museli uhradit ze svého. Podle kanceláře Karya Tour může za jejich finanční problémy jiná společnost v Turecku, od které zájezdy kupovali.

Bratislavské letiště přišlo po bankrotu jiných slovenských aerolinek krachem Karya Tour o charterové lety společnosti Sky Airlines, s níž přepravovala klienty právě turecká Karya Tour. Ta vznikla v roce 2008.

Turecká trafika
Zdroj: ČT24/Julie Urbišová