Dopravní podnik dostane od Prahy miliardu na provoz

Praha – Na provozní náklady dostane pražský dopravní podnik od města asi 1,07 miliardy korun. Peníze mají pokrýt provozní ztrátu z loňska a vyšší letošní náklady na provoz. Praha navýší příspěvek na provoz také ostatním dopravcům v Praze a Českým drahám, dohromady dostanou asi 23,6 milionu korun. Vynahradí jim tak ztráty, které jim způsobilo rozhodnutí města.

Loni vyčíslil Dopravní podnik hlavního města Prahy (DPP) ztrátu na provozních nákladech na zhruba 1,3 miliardy korun, nakonec ale na tyto účely dostane jen 650,2 milionu korun. Praha s podnikem o konečné výši dotace několik měsíců jednala. Z původní částky byly odečteny peníze za některé dotace, které podnik od města dostal například na předfinancování oprav tramvajových tratí. DPP také nakonec nezapočítal ztráty způsobené propadem u tržeb z jízdného a majetku.

Na letošní provoz dostane podnik dalších 422,3 milionu korun. Peníze mají kompenzovat výpadek příjmů způsobený rozhodnutím města, že od července jezdí v MHD zdarma děti do deseti let. Součástí dotace jsou také peníze na víkendové prodloužení provozu metra a návazných spojů, které Praha zavedla od září.

Dotace dostanou i ostatní dopravci

Kvůli prodlouženému víkendovému provozu musí město navýšit dotace také ostatním dopravcům, kteří zajišťují autobusovou dopravu v Praze a okolí. Ti dostanou 12,8 milionu korun. Dalších 10,8 milionu korun dá město Českým drahám. Ty z nich uhradí náhradní vlakovou dopravu během výluky tramvají na Plzeňské ulici a také výpadek příjmů za bezplatnou přepravu seniorů nad 70 let. Ti můžou této výhody nově využívat tehdy, pokud ve vlacích používají kartu Opencard.

DPP na letošní provoz dostal od Prahy 8,08 miliardy korun. Podnik tak měl oproti loňsku snížit náklady asi o 1,34 miliardy korun, z toho asi 309 milionů korun přímo na rozsahu MHD. Materiál, který navrhoval od března omezení desítek spojů včetně nočního provozu metra, ale vyvolal vlnu kritiky. Město nakonec od tohoto záměru ustoupilo.