110 miliard eur nestačí, Řekové možná dostanou další peníze z EU

Brusel – Evropská unie se údajně chystá rozšířit finanční pomoc pro Řecko. Informoval o tom dnes internetový server EUobserver s odkazem na řecký deník Ta Nea. Důvodem jsou sílící pochybnosti, zda se Řecko dokáže postavit na vlastní nohy poté, co za tři roky skončí pomoc států eurozóny. Ty se do roku 2013 zavázaly předlužené zemi poskytnout dohromady 110 miliard eur.

Navzdory úsporným opatřením bude řecký státní dluh v roce 2013 dosahovat asi 150 procent HDP, což je nejen 2,5krát více, než povolují unijní rozpočtová pravidla, ale je to výrazně více než v době těsně před vypuknutím dluhové krize. Objevují se navíc pochybnosti, že současná vláda nebude schopná nadále pokračovat v razantních reformách. „Vysoce postavení úředníci EU věří, že řecká vláda nebude schopna v termínu splnit tvrdé podmínky dohodnuté mezi řeckou vládou a mezinárodními věřiteli,“ uvedl řecký deník.

K získání důvěry investorů nevedla ani série návštěv členských států EU, na níž se v uplynulých dnech vydal řecký premiér Jorgos Papakonstantinu. Sice vyloučil jakoukoliv možnost, že by Řecko nedostálo svým závazkům, ale proti jeho tvrzením částečně stojí ekonomická realita.

Řecká ekonomika se i díky tvrdým úsporným opatřením letos propadne podle odhadů o zhruba čtyři procenta, což velmi komplikuje snahu Atén dodržet slíbené snížení ročního rozpočtového schodku z loňských 13,6 procenta HDP na 8,1 procenta HDP. To je podmínkou poskytnutí pomoci, na které se letos na jaře Řecko dohodlo s Mezinárodním měnovým fondem a zeměmi eurozóny.

Eurozóna je v názorech na pomoc Řecku nejednotná. Ke společné půjčce se odmítlo připojit Slovensko, které mělo dát Řekům k dispozici zhruba 800 milionů eur. Vysloužilo si za to kritiku od některých unijních představitelů.