S nižším platem musí počítat i zaměstnanci sněmovny

Praha - Šetření se dotkne také zaměstnanců Poslanecké sněmovny. Její vedení plánuje, že jim v příštím roce bude snižovat platy. Zatím není rozhodnuto, zda bude vyplácet nižší odměny, nebo některým zaměstnancům sníží osobní ohodnocení. Opatření chce zavést kvůli návrhu vlády snížit rozpočet na platy státních zaměstnanců o deset procent. Větší propouštění sněmovna zřejmě nechystá.

Snížení objemu mzdových prostředků na rok 2011 navrhla vláda. Už dříve avizovala, že bude na každé instituci, zda zachová výši platů a některé zaměstnance propustí, či zda sníží platy. Odbory kvůli tomu přichystaly na úterý demonstraci. Očekávají účast zhruba 20 tisíc lidí.

„Protože náš mzdový fond bude snížen o deset procent, tím se automaticky sníží platy zaměstnanců Kanceláře Poslanecké sněmovny. Promýšlíme strategii, jak se s tím vyrovnat. Jedna z cest je, že bude snížen fond odměn, druhá z cest je, že může být v individuálních případech snižováno i osobní ohodnocení,“ řekl kancléř sněmovny Petr Kynštetr. Zatím není rozhodnutý, kterou z variant nakonec vybere.

Ve sněmovně pracovalo v minulém roce 368 zaměstnanců, jejich průměrný plat byl 39 453 korun. Celkem bylo za rok 2009 na mzdách vyplaceno zhruba 174 milionů korun.

Platy se ve sněmovně nebudou v příštím roce snižovat pouze zaměstnancům, ale také poslancům. Vládní koalice se chystá předložit návrh zákona, který by snížil platy všem ústavním činitelům o pět procent. Počítá také s tím, že zdaní náhrady platu, které poslanci dostávají například za cestovné či stravné. Tím by měly klesnout příjmy poslanců o dalších pět procent.