Česko nemá na vybranou, škrtat se musí, říká Nečas i Klaus

Praha – Prezident Václav Klaus vzkazuje demonstrantům, že jejich dnešní protesty nic neřeší. Klaus totiž považuje škrty chystané vládou mimo jiné v platech státních zaměstnanců za nezbytné. Je to podle něho důsledek dlouhodobě nezodpovědné politiky, kdy stát vydával víc peněz, než na co měl. Podobně jako hlava státu se dnes vyjádřil také premiér Petr Nečas (ODS) a ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Oba zdůraznili, že kdyby vláda nyní ustoupila tlaku státních zaměstnanců, později by musela sáhnout k ještě tvrdším škrtům. Proti názoru vlády a prezidenta se ostře staví opozice, která tvrdí, že se státní zaměstnanci bouří právem.

Česko čeká „taková česká specifická“ demonstrace

Demonstrace, kterou dnes v Praze proti mzdovým škrtům pořádaly odbory, byla podle Klause „taková česká specifická“. Protestu, který předcházel středečnímu rozhodnutí vlády o rozpočtu na příští rok, se zúčastnilo podle údajů Policie ČR na 40 tisíc lidí.

Prezident Václav Klaus:

„Já jsem se včera dozvěděl půvabnou věc, že v jednom podniku, v jedné instituci, se rozhodli přijít na tu demonstraci, ale po Česku. Jak je všechno zkarikováno, aby nikoho nenaštvali, tak si všichni vzali náhradní volno. To je klasická ukázka české demonstrace.“

Není to poprvé, kdy prezident vládu vyzývá k úsporám. Klaus snahu o snížení rozpočtového deficitu podporoval jak u úřednického kabinetu Jana Fischera, tak i koaliční vlády Petra Nečase (ODS).

„Prostě stát vydával více peněz, než kolik měl, a to je evidentní. Lidé jako já na to upozorňovali málem celé desetiletí. Už někdy to muselo skončit, teď to končí, a proto se musí škrtat. Škrtá se po celém světě, škrtá se daleko brutálněji v řadě evropských zemí,“ řekl Klaus.

Státní zaměstnanci nemohou žít na úkor pracovníků soukromého sektoru

Premiér Petr Nečas:

"Není možné, aby přes zjevný propad ekonomiky, propouštění a šetření v soukromých podnicích žila celá veřejná sféra mimo tuto realitu.“

Premiér Nečas v reakci na dnešní demonstraci vzkázal odborům, že dveře k jednání mají neustále otevřené. O konkrétní podobě škrtů je jeho kabinet připraven diskutovat, od celkového snížení mezd o 10 procent ale neuhne. „Vláda neuhne v žádném případě od snížení objemu platových prostředků ve veřejném sektoru o deset procent. O konkrétní formě tohoto snižování jsme připraveni jednat a také jednáme s představiteli příslušných odborových svazů,“ řekl Nečas. Veřejný sektor se podle premiéra dosud nepřizpůsobil stavu českého hospodářství a mzdy v něm rostly reálně o 3,7 procenta.

Podle Nečase i Kalouska nemůže vláda nátlaku demonstrantů ustoupit, protože Česká republika už nemá na výběr. Kdyby teď ministři od úspor upustili, dostali by se státní zaměstnanci do mnohem větších problémů za rok či za dva. „Buď to uděláme teď sociálně citlivě a bude to pouze deset procent, nebo se toho lekneme, budeme to dělat později, a pak to bude mnohem víc než deset procent a zasáhne to mnohem více lidí,“ upozornil Kalousek.

Ministr financí Miroslav Kalousek:

„My nejsme v situaci, kdy bychom mohli slevit z tohoto rozhodnutí, protože kdybychom ho odložili, čekala by nás všechny opatření mnohem tvrdší. ČR není v situaci, kdy se může rozhodovat o tom, zda to udělá, nebo ne.“

Podle Nečase by změny v platových tarifech neměly být pouhými škrty, ale měly by motivovat zaměstnance k větší výkonnosti. Zároveň se ale premiér postavil proti tomu, aby platy ve veřejné správě určovalo více tabulek, odlišných pro různé resorty.

Premiér také potvrdil, že záměrem vlády je nechat platy po desetiprocentním snížení v následujících třech letech zmraženy. V roce 2012 prý už ale kabinet chce přijít s reformním rozpočtem, který kromě škrtů ve výdajích státu upraví i daně. Podle Nečase ale vláda nechce ani v dalších krocích zvýšit celkovou daňovou zátěž. Posune se jen důraz na jiný typ daní, než je tomu nyní.

Opozice: Vláda se chová ke státním zaměstnancům nepřijatelně

Úřadující předseda ČSSD Bohuslav Sobotka:„My jsme přesvědčeni o tom, že tato demonstrace byla zcela oprávněná. Vládní politika směrem k zaměstnancům veřejného sektoru je nepřijatelná.“

Místopředsedkyně KSČM Miloslava Vostrá: „Je dobře a Komunistická strana Čech a Moravy to oceňuje, že odboráři našli odvahu vyjít do ulic.“

Vydáno pod