Praha 7 se dohodla s Orcem, v Bubnech vyroste nová čtvrť

Praha – Jeden z největších stavebních projektů v Praze získal po mnoha letech vyjednávání souhlas města. Městská část Praha 7 se dohodla s developerskou skupinou Orco Property Group na přestavbě území v okolí železničního nádraží v Bubnech za desítky miliard. Na sedmadvacetihektarovém území oddělujícím Letnou od Holešovic by měly vzniknout byty, kanceláře, nákupní centrum, školy, a dokonce i nemocnice.

Orco počítá s tím, že se projekt dokončí pod jeho taktovkou. Na zástavbě území by se ale mělo podílet víc developerů. „Vždy jsme tvrdili, že Orco nebude samo stavět všechny objekty v tomto území, část projektu bychom chtěli stavět s dalšími partnery. V této souvislosti bych zmínil ECE na spolupráci na shopping centru,“ připustil výkonný ředitel Orca pro ČR a SR Aleš Votruba. Vedle nákupního centra by v Bubnech měly vyrůst i byty, kanceláře nebo nemocnice.

Stavbu chce developer rozjet co nejdřív. Musí ale ještě vyčkat, než magistrát hlavního města změní územní plán. To by se podle ředitele developmentu Orca Ogi Jakšice mohlo stihnout ještě v druhé polovině příštího roku. Podle aktuálních plánů by se na území Bubny-Zátory mělo začít stavět v roce 2013. Celá stavba by pak měla trvat 10 až 15 let.

Reportáž Hany Vorlíčkové (zdroj: ČT24)

Radnice počítá s tím, že realizace projektu přímo ovlivní život asi 20 tisíc obyvatel Prahy 7. „Dokud nebude hotová studie tohoto území, je předčasné hovořit o tom, jestli vznikne deset nebo milion bytů,“ uvedl starosta Prahy 7 Marek Ječmének (ODS). Podle něj tu ale co do architektonické výjimečnosti má vzniknout jakési město ve městě, které přitom bude organicky propojené s okolními částmi Prahy 7 i Prahou 1 a 8.

Orco si od rozjetého projektu slibuje zlepšení své celkové finanční situace. Firma se v době krize propadla do těžké finanční ztráty. „Projekt Bubny je nejdůležitější rozvojový projekt, který skupina Orco má,“ zdůraznil Vobruba. Lukrativní pozemky získala firma za 1,1 miliardy korun od Správy železniční dopravní cesty.

Dnešní dohoda řeší vyjma budoucí podoby lokality například i to, kdy se alespoň část z uzavřeného území zpřístupní veřejnosti. První akce by se měly rozjet už na jaře příštího roku. „S Orcem jsme se dohodli, že chceme postupně otevírat různé plochy tohoto území tak, aby se tam mohly konat různé kulturní akce, hudební akce, případně trhy,“ dodal starosta Ječmének.

Praha - Bubny
Zdroj: ČT24/ČTK