Němečtí hoteliéři lákají Čechy do práce

Karlovy Vary – Hoteliéři a provozovatelé restaurací v Německu lákají do práce lidi z Česka. V Sasku a Bavorsku nabízí v tomto oboru přes dva tisíce volných pracovních míst. Už příští rok Německo otevře svůj pracovní trh a padne tak řada administrativních překážek. Čechů pracujících nedaleko za hraniční čárou by tak mohlo přibývat.

Hotel Panorama na německé straně Krušných hor leží jen tři kilometry od hranic. Nové zaměstnance by tu uvítali i proto, že by pomohli v komunikaci s českými hosty. „V Česku hledáme hlavně kuchaře a číšníky, u nás totiž nemáme dostatek odborných pracovníků,“ vysvětluje majitelka hotelu Jana Herteltová.

Hotely a restaurace v Sasku podle německých úřadů práce nabízí až 300 volných míst. Ještě větší poptávka po odborném personálu je v jižním Bavorsku. Třeba úřad práce v bavorském Holzkirchenu nabízí každý měsíc pro pracovníky v cestovním ruchu na dva tisíce volných pracovních míst.

Reportáž Marka Štětiny (zdroj: ČT24)

Někteří zaměstnavatelé se proto zúčastnili už druhé přeshraniční burzy práce v Karlových Varech. Většina z nich netrpělivě čeká na to, až se příští rok v Německu otevře pracovní trh pro cizince. Získat pro ně pracovní povolení dosud není jednoduché. Od 1. května 2011 už nebude třeba žádné povolení, podmínkou pro uchazeče ale i nadále zůstane odborné vzdělání a alespoň základní znalost němčiny.

Zájem je i o studenty

Bavorští hoteliéři mají navíc zájem i o studenty, kterým nabízí praxi. „V této profesi jsou mladí lidé důležití, u nás se mohou hodně naučit a třeba i zůstat,“ říká Monika Petersenová z úřadu práce v Holzkirchenu.

Podle zástupců českých odborných škol absolventi u nás dosud neměli problém najít v tomto oboru práci, situace se ale rychle mění. „Je nižší poptávka po gastronomických odbornících, protože i celkově cestovní ruch šel dolů,“ vysvětluje ředitel hotelové školy v Mariánských Lázních Jiří Chum.

Němečtí zaměstnavatelé nabízí i zajímavé ohodnocení. Nejnižší platy začínají na hranici 1 200 eur hrubého v případě Saska a 1 600 v Bavorsku. Zájemci o práci u našich sousedů se mohou informovat na českých i německých úřadech práce.