Platy na Wall Street letos vyšplhají na nový rekord

New York - Podle studie ekonomického listu The Wall Street Journal (WSJ) si bankéři na Wall Street v letošním roce nejspíše vydělají nejvíce v historii. Dle listu si finančníci celkem přijdou až na 144 miliard dolarů (zhruba 2,6 bilionu korun). Pokud by se prognóza vyplnila, rekord by padl druhým rokem po sobě. Firmy, které v odhadech listu figurují, se nechtějí k očekávané výši platů zatím vyjadřovat. Podle nich je příliš brzy na to komentovat výši letošních platů. Společnosti navíc zdůrazňují, že pokud dostatečně nezaplatí své zaměstnance, riskují ztrátu velmi nadějných bankéřů.

Wall Street Journal se zaměřil na výpočty ve zhruba třech desítkách firem, jejichž akcie se obchodují na veřejných trzích. Jsou mezi nimi makléřské firmy i podniky, které nabízejí investiční služby - konkrétně banky, hedgeové fondy nebo správcovské společnosti či organizátoři akciových trhů.

V průběhu loňského roku bylo vydáno celkem 139 miliard dolarů na platy a bonusy na Wall Street. V případě, že se letos platy zvýší, bude se proti loňsku jednat asi o čtyřprocentní růst. Se zvýšením platů počítá 26 firem ze 35.

Firmy letos počítají s vyššími výnosy

Na letošní rok 29 firem ze zmíněných 35 předpokládá, že budou mít rovněž vyšší výnosy. Ty se ale nebudou zvyšovat tak rychle, jak mají růst platy. Podle předpokladů by se výnosy mohly zvýšit o 3,5 procenta na 448 miliard dolarů (asi 7,9 bilionu korun). A to navzdory tomu, že u některých klíčových aktivit, například obchodování s akciemi a dluhopisy, se počítá se zpomalením růstu.

Zisky finančních společností na Wall Street se během finanční krize sice výrazně snížily, skutečnou krizi měl ale Wall Street jen v roce 2008. Letos by se měly zisky pohybovat kolem 61,3 miliardy dolarů (přibližně 1,1 bilionu korun). „Než se tyto instituce začnou zaměřovat na tvorbu dlouhodobé hodnoty pro akcionáře, a ne na zvyšování výnosů, bude dál k vidění tak ostudná výše platů a bonusů,“ poznamenal ředitel Weinbergova centra na Delawarské univerzitě Charles Elson.

Wall Street by podle očekávání měla svým zaměstnancům vyplatit asi 32,1 procenta celkových výnosů, tedy stejný poměr jako loni. Nejvyšší poměr je z roku 2007, kdy šlo na platy 36 procent výnosů.