Praha a Paříž chtějí evropskou energetickou politiku

Praha - Česká republika a Francie chtějí skutečnou evropskou energetickou politiku. V Praze se na tom shodli český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg a francouzský státní tajemník pro evropské záležitosti Pierre Lellouche. Obě země sestaví společnou pracovní skupinu, která má připravit konkrétní návrhy pro blížící se energetický summit.

Ostré slovní přestřelky v tisku z doby českého předsednictví Evropské unii jsou zapomenuty. Teď převažují v česko-francouzských vztazích úsměvy a vřelá objetí. Rozpory údajně panují jen v otázkách zemědělské politiky. Jinak se Paříž s Prahou zase sbližuje a rozvíjí vzájemnou spolupráci.

„Rozhodli jsme se, že vytvoříme společnou francouzsko-českou pracovní skupinu k energetické bezpečnosti, abychom se společně připravili na summit, který se bude konat příští rok v únoru,“ uvedl Lellouche v Praze.

Reportáž Jakuba Nettla (zdroj: ČT24)

„Je to poněkud směšný stav, že máme společná pravidla, která dohlíží, jaké máme vyrábět sýry, marmelády či kořalky, ale nemáme společnou energetickou politiku,“ osvětluje zájem o vytvoření společné evropské energetické politiky Schwarzenberg.

Skupina se má zabývat otázkou, jak propojit energetické sítě v unii a vybudovat plynovody z jihu na sever.