Německou železnici ochromí v úterý stávka

Berlín - Němečtí železničáři ohlásili na úterý výstražnou stávku. Protestu by se měli zúčastnit zaměstnanci státní firmy Deutsche Bahn i šesti velkých soukromých přepravců. Podle agentury Reuters stávka zasáhne miliony cestujících a bude pokračovat i v dalších dnech. Očekává se ochromení provozu na některých regionálních tratích, mimo jiné v Bavorsku a Braniborsku. Odboráři tak chtějí demonstrovat svou sílu v probíhajícím sporu o výši mezd.

„Po celé zemi lze očekávat značné narušení veškeré železniční přepravy,“ uvedly odborové svazy Transnet a GDBA. Německé dráhy označily protest za neodůvodněný a kontraproduktivní.

Konkrétní čas startu a konce stávky se nejspíše bude v jednotlivých německých regionech lišit. Podle agentury DPA začnou protesty již kolem tří hodin ráno a budou trvat do pozdního dopoledne. Stávka je prozatím omezena pouze na úterý, není však vyloučeno její rozšíření. „Pokud bychom takto nedosáhli žádného pokroku, jsou další stávková opatření nevyhnutelná,“ uvedli odboroví předáci. Aktuální informace slibuje Deustche Bank na svých internetových stránkách. Protesty by mohly vést rovněž ke zpožděním u dálkových vlaků.

Řecká železniční doprava byla stávkou zasažena již dnes. Zaměstnanci řeckých státních železnic totiž zahájili sérii protestů proti plánovaným reformám. Svůj nesouhlas vyjádří zastavením vlakové dopravy také v úterý, ve středu a v pátek.